NaturalnaMedycyna

Czekolada jest dobra dla serca

Codzienne zjadanie niewielkiej ilości ciemnej czekolady zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów w podobny sposób, jak przyjmowanie aspiryny...

 

 

- poinformowano podczas kongresu American Heart Association w Chicago . Naukowcy z Johns Hopkins University prowadzili badania dotyczące wpływu aspiryny na płytki krwi, maleńkie elementy odpowiedzialne za krzepnięcie. 139 „czekoladoholików” nie włączono do eksperymentu, bo nie byli zdolni do ograniczenia swojego nałogu. Wcześniejsze badania sugerowały, że czekolada ma korzystny wpływ na serce, na przykład na ciśnienie.

 

Naukowcy postanowili więc sprawdzić wskaźniki biochemiczne w grupie uzależnionych od czekolady. Okazało się, że płytki krwi osób jedzących czekoladę tworzyły skrzep wolniej (w ciągu 130 sekund) w porównaniu z płytkami osób trzymających się z dala od czekolady (123 sekundy). Efekt ten jest podobny do działania aspiryny, powszechnie stosowanej w małych dawkach jako środek zapobiegający zawałom serca.

 

Prawdopodobnie kluczowe znaczenie mają zwarte w czekoladzie flawonoidy. Flawonoidy – to substancje roślinne o charakterze barwników, zwykle żółtych. Poza efektem antyoksydacyjnym wykazują różnorodne działania farmakologiczne, między innymi uszczelniają naczynia krwionośne i hamują tworzenie zakrzepów. Podobnie jak w przypadku antocyjanów ich stężenie zależy od intensywności nasłonecznienia rośliny, gdyż są to związki chroniące roślinę przed promieniami UV.

 

Flawonoidy ze względu na działanie antyoksydacyjne opóźniają też proces starzenia, tak więc jedzmy czekoladę, najlepiej gorzką dla zdrowia i urody.

 

fot: fotolia

Z ostatniej chwili...: