NaturalnaMedycyna

Domowa apteka

A (4) | B (4) | C (4) | F (1) | G (3) | I (1) | J (1) | K (2) | L (2) | M (3) | N (1) | O (1) | P (3) | R (2) | S (1) | T (1) | W (2) | Ż (5)

Aloes

Aloes (Aloe L.)

Jest to wiecznie zielona roślina o charakterze drzewiastego sukulenta. Należy do rodziny Liliowatych (Liliaceae) liczących 180 gatunków. Występuje w warunkach naturalnych w południowej Afryce oraz na Półwyspie Arabskim. Rośnie na ubogich w wodę glebach, piaszczystych i terenach kamienistych. Uprawiana jest we wielu krajach o klimacie gorącym, natomiast w krajach strefy umiarkowanej, hoduje się jako roślinę pokojową i szklarniową. Aloes drzewiasty (Aloe arboresens) osiąga w stanie naturalnym wysokość do 5 m ale hodowany w Polsce nie przekracza wysokości 1 m.

Czytelnia: 

Amarantus

Szarłat spożywczy (Amaranthus cruentus)

Amarantus, czyli szarłat należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Historia jego uprawy sięga 5000 lat. Jego niezwykłe walory odżywcze doceniali Inkowie, Majowie i Aztekowie. Po kukurydzy, ziemniakach i fasoli była to najważniejsza roślina uprawna o wszechstronnym zastosowaniu.

Czytelnia: 

Anyż

Anyż – Illicium verum

Anyż (anyż gwiazdkowy/gwiaździsty, badian) to wiecznie zielone, niewysokie drzewo z rodziny magnoliowatych, pochodzące z Azji południowo-wschodniej. Jego białożółte kwiaty dojrzewając wytwarzają suche owoce, przypominające gwiazdę – stąd nazwa rośliny. Chińska nazwa “bat gok” lub “ba jiao” (obie oznaczają “osiem rogów, ośmiokąt”) także nawiązuje do kształtu ośmioramiennej gwiazdki. W medycynie chińskiej anyż gwiazdkowaty jest także znany jako “ba jiao hui xiang” co oznacza “ośmiokątny koper” .

 

Czytelnia: 

Aronia

Sprowadzono ją do Polski poprzez Rosję i Skandynawię ale pochodzi z Ameryki Północnej. We wschodniej części Ameryki, od kanadyjskich wielkich jezior po Florydę rosną trzy gatunki aronii: czarnoowocowa, czerwona i śliwolistna. Nie jest wymagająca w uprawie, dobrze znosi zimowe chłody i nieurodzajną glebę więc można ją uprawiać tam, gdzie nie dają sobie rady inne krzewy. Nadaje się na soki, dżemy, nalewki. Prawdopodobnie Polska jest jedynym krajem, w którym produkuje się z niej smaczne i zdrowe wino.

Czytelnia: