NaturalnaMedycyna

Domowa apteka

A (4) | B (4) | C (4) | F (1) | G (3) | I (1) | J (1) | K (2) | L (2) | M (3) | N (1) | O (1) | P (3) | R (2) | S (1) | T (1) | W (2) | Ż (5)

Bazylia pospolita

Bazylia pospolita (Ocimum basilicum L.), zwyczajowo zwana też bazylią wonną, jest gatunkiem jednorocznym. Roślina ta ma liście w różnych kolorach. Mogą być one białe, zielone a nawet purpurowe. Na spodniej stronie liści znajdują się gruczoły wytwarzające olejek eteryczny.

Czytelnia: 

Borówka brusznica

Borówka brusznica (Vaccinium vitis idaea L.) Syn.: borówka czerwona jest to niski podkrzew zaliczany do rodziny Wrzosowatych (Ericaceae). Występuje jako krzewinka wysokości do 40 cm, o łodygach wzniesionych i liściach zimotrwałych, skórzastych, ułożonych skrętolegle, jajowatych lub owalnych z lekko podwiniętymi brzegami; od spodu widoczne gruczoły w postaci kropek. Kwitnie i owocuje od maja do lipca, a w naszych warunkach zakwita zazwyczaj powtórnie i owocuje we wrześniu i październiku. Kwiaty, ułożone w groniaste kwiatostany, są małe, dzwonkowate, białe lub różowe. Owocem jest jagoda, początkowo biało-zielonkawa, która w miarę dojrzewania czerwienieje. Proces ten trwa jeszcze po zbiorze jagód.

Czytelnia: 

Brzoza

Betula pendula ROTH. (B. verrucosa EHRH.) — brzoza brodawkowata (b. zwisła)

Brzoza brodawkowata swym zasięgiem obejmuje prawie całą Europę, z wyjątkiem Hiszpanii, Grecji i południowego cypla Włoch. Ponadto występuje w części Azji Mniejszej, na Kaukazie i w zachodniej Syberii. W górach brzoza nie dochodzi wysoko, na ogół do 700—800 m; pojedyncze okazy w Tatrach sięgają jednak 1480 m n.p.m., a w Alpach znacznie wyżej, bo do 2000 m n.p.m.

Czytelnia: 

Burak

Historia uprawy buraka sięga prawdopodobnie 800 lat p.n.e. Według prastarych pism babilońskich uprawiano go w ogrodach jednego z ówczesnych władców. Stamtąd trafił do Grecji a następnie do Rzymu. W średniowieczu uprawiano buraki we Francji i na półwyspie appenińskim, później także w Niemczech. Pierwszą systematykę odmian buraka opisał Karol Linneusz w roku 1753. Do Polski warzywo trafiło z rejonów śródziemnomorskich i dziś nie potrafimy sobie wyobrazić prawdziwej polskiej Wigilii bez tradycyjnego barszczu podawanego na czysto lub z grzybowymi uszkami albo Wielkanocy bez ćwikły podawanej do pieczonych mięs.

Czytelnia: