NaturalnaMedycyna

Domowa apteka

A (4) | B (4) | C (4) | F (1) | G (3) | I (1) | J (1) | K (2) | L (2) | M (3) | N (1) | O (1) | P (3) | R (2) | S (1) | T (1) | W (2) | Ż (5)

Fasola

Fasola to jednoroczna roślina z rodziny motylkowatych. Jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Ślady jej upraw w Ameryce Środkowej i Południowej mają ponad 7 tysięcy lat. Po odkryciu Ameryki Hiszpanie i Portugalczycy przywieźli do Europy dwa jej gatunki, znane i uprawiane do dziś w całej Europie: fasolę zwyczajną (Phaseolus vulgaris L) i fasolę wielokwiatową (Phaseolus multiflorus Wild.)

W Europie fasolę uprawiano początkowo w ogrodach botanicznych i przyklasztornych, jako egzotyczną ciekawostkę. Z czasem doceniono także jej właściwości odżywcze – jest wymieniana m.in. jako jedna z upraw w ogrodach cesarskich Karola Wielkiego.

Czytelnia: