NaturalnaMedycyna

Domowa apteka

A (4) | B (4) | C (4) | F (1) | G (3) | I (1) | J (1) | K (2) | L (2) | M (3) | N (1) | O (1) | P (3) | R (2) | S (1) | T (1) | W (2) | Ż (5)

Imbir

Kto z nas nie zna smaku imbirowych ciasteczek babuni. W kuchni staropolskiej dodawano sproszkowany korzeń do pierników, deserów, likierów i kompotów. Wraz ze wzrostem zainteresowania kuchnią azjatycką imbir w postaci korzenia trafił do dań mięsnych i warzywnych. Poza tymi dwiema postaciami w sklepach z orientalną żywnością możemy spotkać imbir kandyzowany i marynowany, który jest ciekawym dodatkiem np. do sushi. Wśród alkoholi popularność zdobywają powoli wódka i piwo imbirowe. Imbir wchodzi też w skład popularnej przyprawy curry.

Czytelnia: