NaturalnaMedycyna

Leczenie dietą

Leczenie dietą

Jajka

 Jak co roku w czasie wielkanocnego śniadania wiele osób ma iście hamletowski dylemat – jeść albo nie jeść – a problem dotyczy oczywiście jajek. Najnowsze badania wyraźnie potwierdzają, że jajko nie bez powodu uchodzi we wszystkich kulturach za symbol życia.

Powszechny mit dotyczący jajek głosi, iż nie wolno spożywać więcej niż 3 szt. na tydzień z uwagi na wysoką zawartość cholesterolu. Współczesna wiedza poparta doświadczeniami jest bardzo przychylna jajkom i wkłada do lamusa poglądy wielu cholesterolofobów. Okazuje się, że w jednym jajku jest ok. 180 mg cholesterolu, czyli ok. 10% tego, co jest dziennie produkowane w organizmie. Warto wiedzieć, że cholesterol zawarty w jajkach nie jest szkodliwy, gdyż obecna w nich lecytyna i cholina przeciwdziałają miażdżycy cholesterolowej.

Czytelnia: 

Schizofrenia: rola żywienia w profilaktyce i leczeniu. Cz. I - Kwasy Tłuszczowe

Schizofrenia należy do chorób psychicznych, która dotyka 1% populacji świata. Wszystkie dane etiologiczne wskazują, iż jej przyczyna nie jest warunkowana jednym czynnikiem, a wręcz przeciwnie musi wystąpić kilka warunków, które przyczynią się do jej wystąpienia. Schizofrenia ma udowodnione podłoże genetyczne, jednakże nie jest jednostką chorobową monogenetyczną lecz poligenetyczną która w ok. 70% jest przyczyną wystąpienia choroby, pozostałe 30% przypada na czynniki środowiskowe do których zaliczane jest również żywienie.


Czytelnia: 

Schizofrenia: rola żywienia w profilaktyce i leczeniu. Cz. II - Antyoksydanty

Kwasy tłuszczowe które są nam niezbędne w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu oraz całego układu nerwowego podlegają zjawisku peroksydacji tzn. utleniania przez wolne rodniki. Jest faktem udowodnionym iż w schizofrenii stwierdza się duże uszkodzenia oksydacyjne mózgu jak również obniżenie całkowitej „zdolności” organizmu do eliminowania wolnych rodników. Kwasy tłuszczowe poddane peroksydacji nie mogą już dłużej pełnić swojej funkcji, ponadto procesowi temu towarzyszy powstanie znacznej ilości tzw. półproduktów rozpadu które są niejednokrotnie jeszcze bardziej toksyczne niż same wolne rodniki. I właśnie takie substancje stwierdza się w dużych ilościach u osób ze schizofrenią, wskazuje to jednoznacznie iż obrona przeciw-rodnikowa jest u tych osób niewystarczająca.

Czytelnia: 

Napoje z reishi - żywność naprawdę funkcjonalna !

Nie wyobrażasz sobie dnia bez małej czarnej lub dużej ze śmietanką? Masz rację - dzień rozpoczęty od kubka z tym aromatycznym napojem musi być udany. Nie bez powodu jest to najpopularniejszy napój świata i nie bez powodu każdego dnia w każdym jego zakątku wypija się go dwa miliardy filiżanek. Wiele dzieci na całym świecie zaczyna dzień od szklanki kakao lub czekolady. Warto zadbać, aby nasze pociechy otrzymywały najwyższej jakości napój, który pozwoli im cieszyć się energią a co najważniejsze uodporni na wiele infekcji i będzie stymulowal prawidłowy rozwój całego organizmu.

Czytelnia: 

Zioła ( herbaty ziołowe )

W terapii oraz w profilaktyce różnych schorzeń oprócz leków syntetycznych stosowane są również leki naturalne ( tzw. leki biogenne ), w tym głównie pochodzenia roślinnego. Najprostszą ich postacią są zioła - wysuszone i odpowiednio rozdrobnione surowce roślinne przeznaczone do wytrawiania wodą. Jest to jedna z najstarszych postaci leków jaką zna ludzkość.

Czytelnia: 

Wiosna - przemiana drzewa

Człowiek rodzi się w przemianie Drzewa. To początek, narodziny i dzieciństwo – szybki wzrost. Symbolizuje klasyczne Yang wiosny – nasiona szybko kiełkują, rośliny puszczają młode pędy, a promienie słoneczne ponownie przybierają na sile.

Czytelnia: 

Odkwaszanie organizmu - nowe podejście do chorób przewlekłych.

Kiedy złe samopoczucie staje się nieodłącznym towarzyszem naszego życia i nie skutkuje przyjmowanie tabletek, większość z nas zaczyna szukać przyczyny. Jednym z pierwszych działań, które podejmujemy, jest zrobienie analizy krwi i moczu. I co się okazuje? Wyniki badań są dobre, a nasze samopoczucie ciągle pozostawia dużo do życzenia.

Czytelnia: 

Żywność a medycyna: co wiemy o aronii?

O tym, że żywność może zapobiegać chorobom, a także leczyć – wiedziano od czasów starożytnych. Wszystkie wielkie systemy medyczne: medycyna chińska, tybetańska czy hinduska Ayurweda zwracały wielką uwagę na sposób życia, dietę i miały swoje rośliny lecznicze. W diecie ludów Północy tradycyjnie źródłem witamin i innych cennych związków były owoce jagodowe: czarne jagody, maliny, porzeczki, żurawina. Nasi przodkowie zbierane w lesie jagody suszyli, przerabiali na soki, nalewki czy konfitury (niestety, tradycja domowych przetworów ginie i zastępuje nas przemysł).

Czytelnia: 

Orkisz

Jest to stary gatunek zboża, odmiana pszenicy. Już w czasach starożytnych był znany, ceniony i częściej uprawiany niż obecnie. Na Bliskim Wschodzie uprawiali go Izraelici, a w Europie Germanie i Rzymianie. Ci ostatni uznawali orkisz za pokarm dający siłę, spożywany był przez gladiatorów i zawodników igrzysk. W XII wieku właściwości tego zboża rozpropagowała przeorysza klasztoru Benedyktynów Hildegarda z Bingen, wizjonerka i uzdrowicielka. Mniszka uważała, że orkisz jest doskonałym środkiem leczniczym i najlepszym ziarnem zbożowym, działa rozgrzewająco i natłuszczająco i jest bardziej wartościowy niż inne ziarna. „Orkisz prowadzi do dobrej krwi, daje rozluźniony charakter i cnotę zadowolenia” - uważała przeorka klasztoru Benedyktynów.

Czytelnia: 

Przysmaki kuchni tajskiej

Jeszcze zupełnie nie dawno kuchnia tak odległego kraju, jak Tajlandia, była czymś całkowicie niedostępnym. W czasach, kiedy świat się skurczył, a zdobycie paszportu nie wymaga już cudu, tajskie przysmaki stały się dostępne także dla nas.

Czytelnia: 

Strony