NaturalnaMedycyna

Bazylia pospolita

Bazylia pospolita (Ocimum basilicum L.), zwyczajowo zwana też bazylią wonną, jest gatunkiem jednorocznym. Roślina ta ma liście w różnych kolorach. Mogą być one białe, zielone a nawet purpurowe. Na spodniej stronie liści znajdują się gruczoły wytwarzające olejek eteryczny.

Jest jedną z najstarszych roślin leczniczych, stosowana już w starożytności. Jej nazwa pochodzi od słów: „ocimum” co znaczy wybitny smak i aromat o „basilicos”, co znaczy królewski. W dawnych czasach bazylię uprawiano dla pięknego zapachu i stawiano na oknach.

Bazylię możemy stosunkowo łatwo uprawiać w ogródku. Nasiona bazylii wysiewamy w maju wprost do gruntu. Gdy osiągną wysokość kilku centymetrów należy je przerwać, zostawiając rośliny co 8-10 cm. Najlepiej nawozić ją kompostem, gdyż nie lubi świeżego obornika. Ścięta w czasie kwitnienia odrasta i powtórnie kwitnie. Roślinę tę można też uprawiać w doniczce.

Bazylia lubi stanowiska nasłonecznione, osłonięte od wiatru. Gleby żyzne, przepuszczalne, próchnicze. Należy podlewać z umiarem, w południe, w ciepłe dni dodatkowo spryskiwać wodą.

Bazylia to popularne zioło kulinarne, typowe dla kuchni śródziemnomorskiej. Należy do grona bardzo aromatycznych ziół. Ma miły, korzenny, słodkawy i pikantny smak i zapach. Świeżej używa się do sałatek, sosów, mięsnych farszów i potraw z dodatkiem pomidorów, kapusty, szpinaku, fasoli czy grochu. Świetnie nadaje się do potraw warzywnych z brokułami, marchewką, cukinią, kabaczkiem, karczochami i dynią. Suszoną bazylię stosuje się do mięs mielonych i duszonych. Doskonale komponuje się z czosnkiem i rozmarynem.

Małe liście bazylii są używane w całości, większe rwane są na kawałki. Trzeba podkreślić, że w trakcie dłuższego gotowania potrawy, bazylia traci swoje wartości. Z tego też względu powinno się ją dodawać pod koniec przyrządzania. Świeże liście bazylii można również dodawać do octów oraz oliwy z oliwek.

Bazylia (Herba Basilici) jest stosowana w ziołolecznictwie. W tych celach wykorzystuje się liście ścięte w okresie wczesnego kwitnienia oraz ususzone pędy.

Działanie: Bazylia działa głównie na układ trawienny oraz nerwowy. Poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie pokarmu - działa przeciwskurczowo, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa słabo wiatropędnie, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Bazylia może być użyta w celu zapobiegania lub przynoszenia ulgi wymiotom i nudnościom. Zioło to eliminuje również pasożyty żyjące w jelitach (glistę ludzką, lamblię, tasiemca). Powszechnie uważa się, że działa przeciwdepresyjnie, poprawia nastrój i dodaje sił (działanie podobne do melisy). Zioło to ma również zastosowanie w leczeniu bólów migrenowych głowy.

Tradycyjnie bazylia była stosowana na zwiększenie pokarmu u kobiet karmiących. Jest też wskazana dla osób przebywających na diecie bezsolnej. Świeże liście lub sok przyspiesza regenerację skóry i łagodzi odczyny ukąszeń komarów. Stosowana zewnętrznie odstrasza owady, w tym komary, bazylia działa jako repelent. Olejku z bazylii nie należy używać w czasie ciąży.

Parująca herbata z bazylii jest dobra dla pacjentów z gorączką. Wystarczy nakryć się kocem i wdychać parę z herbaty. Zimna herbata z bazylii jest natomiast dobra na wszystkie problemy oczu, zarówno jako płukanka do oczu jak i wewnętrznie. Trzeba pamiętać, że najlepszą herbatę z bazylii robi się ze świeżych liści oraz niezmielonych nasion.

Inne zastosowania bazylii:

  • roślina miododajna
  • olejek eteryczny używany jest w przemyśle perfumeryjnym do wyrobu perfum i mydła
  • w przemyśle spożywczym wykorzystywana do wyrobu konserw
  • w przemyśle spirytusowym stosowana do wyrobu likierów

Zobacz potrawy z bazylią w sekcji Nasze PrzysmakiPasta al Pesto i Przekąska z kaszy jaglanej    

    

opracowała Anna Polaniecka

foto:www.sxc.hu

Czytelnia: