NaturalnaMedycyna

Głóg

 

Głóg jednoszyjkowy (Crataegus monogyna) i dwuszyjkowy (C. oxycantha)

 

 

W czasach, kiedy człowiekowi częściej zagraża miażdżyca, choroby serca i zawał, coraz większym dobrodziejstwem staje się głóg. Głóg to cierniste drzewo lub słabo rozgałęziony krzew. Lubi rosnąć na słonecznych leśnych polanach, porębach, skrajach lasów, przydrożach, czasem bywa sadzony dla ozdoby w parkach i ogrodach. W maju i czerwcu jest pokryty obfitością białych kwiatów, które w czasie upalnej pogody szybko osypują się.

 

 

  

W medycynie stosuje się dwa gatunki: głóg jednoszyjkowy (Crataegus monogyna) i dwuszyjkowy (C. oxycantha). Głogi ozdobne, o kwiatach pełnych, różowych i szkarłatnych, często spotykane w parkach i ogrodach, nie przedstawiają wartości leczniczej. W drugiej połowie lata i w jesieni na drzewach głogu dojrzewają spore, jajowate owoce w kolorze czerwonym. W owocach głogu jednoszyjkowego znajduje się jedna pestka, dwuszyjkowego – dwie, trzy. W Chinach odmiany hodowlane głogu sadzi się nawet na specjalnych plantacjach, a ich owoce często przekraczają średnicę 1 cm.

 

 


Zbiera się kwiaty i owoce

Właściwościami uzdrawiającymi obdarzone są zarówno kwiatostany jak i owoce głogu. Najlepszą porą zbioru kwiatów jest początek kwitnienia drzew. Ścina się kwiatostany wraz z 2-5 towarzyszącymi liśćmi, a następnie suszy w miejscach zadaszonych i przewiewnych. Owoce głogu zrywa się od września. Niektórzy praktykują zbieranie owoców nadmarzniętych, ale taki surowiec traci sporo witaminy C i zwykle nadaje się tylko na wino lub przetwory. Owoce głogu, zrywane bez ogonków, przeznaczamy od razu na przetwory bądź suszymy w lekko podgrzanych piekarnikach.

Kwiatostany głogu zawierają bogactwo flawonoidów, które wykazują działanie podobne do wit. P, czyli rutyny. Gromadzą też sporo fenolokwasów, nieco olejku lotnego, związki kumarynowe, azotowe, fitosterole, oligomeryczne procjanidy oraz minerały takie jak wapń, cynk, magnez, mangan itd. Owoce głogu, o trochę mdłym smaku, mają oprócz wymienionych składników sporo witaminy C, PP, B1, karoten, a także cukry oraz nieco kwasów organicznych i pektyny.

 


Energia dla serca

Głóg to typowy lek nasercowy. Zawsze wykorzystuje się go jako podstawowy składnik do produkcji cenionych preparatów z przeznaczeniem dla zmęczonego, kołatającego i objętego nerwicą serca. Jego zbawienne działanie polega na wnikaniu substancji leczniczych (głównie flawonoidów) do naczyń wieńcowych serca. Substancje te sprawiają, że serce dzięki lepszemu ukrwieniu jest lepiej dotlenione i sprawniej pozbywa się szkodliwych metabolitów. Staje się mocniejsze, zwiększa się siła pojedynczego skurczu, a zmniejsza nieco liczba skurczów na minutę. Nasze serce zatem ekonomiczniej pracuje, dobrze wypoczywa i nie jest przeciążone. Jest to szczególnie ważne dla ludzi starszych z postępująca miażdżycą naczyń wieńcowych, a także ludzi całkiem młodych, którym grozi zawał, lub którzy go przebyli. Leki sporządzane na bazie kwiatostanów głogu poprawiają również dotlenienie mózgu, oddalają zawroty głowy i bronią przed tzw. otępieniem starczym (demencją).

Z raportu J. Benedum (Phytopharmaka 1994) wynika, że głóg ma zdolność regulacji zarówno zbyt wysokiego, jak i zbyt niskiego ciśnienia krwi. Preparaty z głogiem zaleca się poza tym osobom źle zasypiającym i których sen jest niespokojny. Dawniej w odwarze z kwiatostanów głogu (albo całych kwitnących gałązek) kąpano dzieci mające problemy z zasypianiem i zbytnią nerwowością. Leki z głogu są błogosławieństwem dla osób starszych i w podeszłym wieku, gdyż nowoczesna medycyna zalicza je do skutecznych środków geriatrycznych (proponowanych w chorobach starczych).


Z domowej apteki Zbigniewa T. Nowaka

 

Wino głogowe z dodatkiem chmielu

Składniki: 5 czubatych łyżek sproszkowanych kwiatostanów głogu, 5 łyżek szyszek chmielu i 5 łyżek kwiatostanu lipy zalewa się 1 litrem gronowego wina (wytrawnego bądź półwytrawnego). Po upływie dwóch tygodni zioła odcedzamy przez gęsta gazę i wyciskamy. Napój przechowujemy w butelce z ciemnego szkła. Wino z głogiem zażywa się 2-3 razy w ciągu dnia po 1 łyżce przy problemach z zasypianiem, wyczerpaniu nerwowym, nerwicy, chorobie wieńcowej serca i nadciśnieniu.

Syrop „dzień bez stresu”

Składniki: 5 łyżek suszonych liści melisy, 3 łyżki kwiatostanów głogu, 2 łyżki kwiatostanów lipy, 2 łyżki koszyczków rumianku. Zioła zalewa się w emaliowanym garnku 4 szklankami gęstego soku (syropu) z czarnej porzeczki i gotuje na wolnym ogniu pod przykryciem nie dłużej niż 4-5 minut. Następnie garnek odstawiamy na godzinę, nie zdejmując przykrywki. Po odcedzeniu i wyciśnięciu resztek ziół przez gazę uzyskujemy świetny syrop, który przechowujemy w lodówce (np. w małych szklanych butelkach). Syrop stosuje się po 2 łyżeczki 3 razy dziennie (dorośli) i po 1 łyżeczce 3 razy dziennie (dzieci).

Syrop warto stosować w stanach niepokoju, rozdrażnieniu a nawet uporczywych bólach głowy wywołanych stresem i wyczerpaniem psychicznym. Ułatwia zasypianie i poprawia pamięć (zasługa głogu). Bywa pomocny w leczeniu moczenia nocnego u dzieci.

     

Zbigniew T. Nowak

Dziennikarz popularyzujący wiedzę z zakresu medycyny naturalnej, zdrowej diety i zdrowego stylu życia. Autor dziesięciu książek, kilkuset artykułów poradniczych opublikowanych w poczytnych czasopismach krajowych oraz kilkuset audycji radiowych nadawanych w Polskim Radiu. Wieloletni, bliski współpracownik wybitnego zielarza – zakonnika Ojca Grzegorza Sroki. Jest jedynym dziennikarzem, który z nim publikował.

 

„Wiosenna apteka Pana Boga” to nie tylko poradnik, ale także zbiór sprawdzonych, często nigdzie nie publikowanych dotąd przepisów na leki z odwiecznej i niezgłębionej apteki Pana Boga. Mogą one naprawdę służyć zdrowiu przez cały rok. Lekarstwa ziołowe przygotowane własnoręcznie w domu są także skuteczniejsze niż te zakupione w aptece. Natomiast poznawanie, oznaczanie i zbieranie w plenerze różnych roślin leczniczych to jedne z najprzyjemniejszych i najpożyteczniejszych chwil w życiu. Zawsze przecież można takie wyprawy po zioła połączyć z wędrówkami po pięknych zakątkach przyrody. I do tego również ma zachęcić niniejsza publikacja.

Książkę „Wiosenna apteka Pana Boga” można zamówić: Wydawnictwo Diecezjalne i Drukarnia w Sandomierzu www.wds.pl Tel. 15 644 04 00, e-mail: zamowienia@wds.com.plJest także dostępna w wielu księgarniach internetowych.

fot. Katarzyna Szymańska

Czytelnia: