NaturalnaMedycyna

Imbir

Kto z nas nie zna smaku imbirowych ciasteczek babuni. W kuchni staropolskiej dodawano sproszkowany korzeń do pierników, deserów, likierów i kompotów. Wraz ze wzrostem zainteresowania kuchnią azjatycką imbir w postaci korzenia trafił do dań mięsnych i warzywnych. Poza tymi dwiema postaciami w sklepach z orientalną żywnością możemy spotkać imbir kandyzowany i marynowany, który jest ciekawym dodatkiem np. do sushi. Wśród alkoholi popularność zdobywają powoli wódka i piwo imbirowe. Imbir wchodzi też w skład popularnej przyprawy curry.

Korzeń zawiera mieszankę żywic i olejków eterycznych, które nadają mu niepowtarzalny ostry, nieco cytrynowy zapach i korzenny, pikantny smak. Taka kombinacja sprawia, że jego zastosowanie w kuchni jest bardzo szerokie.

Imbir lekarski to jedna z najstarszych uprawnych roślin leczniczych i przyprawowych. Właściwości lecznicze imbiru opisuje jedna z najstarszych chińskich ksiąg medycznych z około 2700 r. p. n. e. Imbir należał do najwartościowszych surowców leczniczych w starożytnej medycynie indyjskiej, tybetańskiej i chińskiej. Stosowany był przede wszystkim w dolegliwościach układu pokarmowego. Uważany był też za afrodyzjak. Tradycyjna medycyna chińska określa właściwości imbiru jako „gorące” i zgodnie z tym wskazaniem jest używany w kuchni posługującej się zasadą pięciu przemian.

Współczesne badania potwierdziły wiele cennych właściwości imbiru, tak więc warto go włączyć do diety gdyż ma wszechstronne zastosowanie. Liczne badania potwierdziły przeciwwymiotne działanie kłącza, tak więc planując wakacyjny wyjazd warto zaopatrzyć się w jeden z dostępnych w aptekach preparatów lub w korzeń, którego plasterki możemy pogryzać. Przy okazji odkazimy jamę ustną ponieważ imbir ma właściwości antyseptyczne, działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie. Dodatkowym efektem będzie świeży oddech.

Imbir silnie rozgrzewa i pobudza krążenie. Ta jego właściwość jest wykorzystywana m.in. w kosmetyce, gdzie stosuje się go w produktach wyszczuplająco-modelujących, wspomagających zwalczanie cellulitu. Prawdopodobnie dzięki tym właściwościom imbir w tradycji azjatyckiej wykorzystywany był jako afrodyzjak. Poprawiając ukrwienie zwiększa bowiem intensywność doznań i wzmaga erekcję.

Zwiększając ukrwienie mózgu jest też naturalnym środkiem wspomagającym koncentrację i wydajność umysłową.

Polecamy taki właśnie pyszny „wspomagacz” – pachnącą i pobudzającą kawę imbirową. Do filiżanki wsypujemy łyżeczkę świeżo zmielonej kawy, dodajemy szczyptę cynamonu i szczyptę imbiru. Całość zalewamy wrzątkiem, dosładzamy do smaku i pijemy na zdrowie. Pozostałe po napoju fusy mieszamy z niewielką ilością oleju winogronowego i stosujemy jako peeling, który przy okazji rozgrzeje i poprawi krążenie w miejscach, które chcemy wymodelować.

Imbir leczy przeziębienia i przynosi ulgę chorym stawom, bo jest bogaty w substancje przeciwzapalne. Wchodzi w skład preparatów przeciwreumatycznych a także herbatek łagodzących infekcje.

W aptekach i sklepach zielarskich a także ze zdrową żywnością znajdziemy wiele produktów zawierających imbir - kosmetyki (mydła, żele do kąpieli, kremy wyszczuplające i przeciwzmarszczkowe, sole do stóp), maści i żele łagodzące dolegliwości stawowe, preparaty łagodzące objawy choroby lokomocyjnej, herbatki imbirowe, sosy, imbir mielony, marynowany, świeży korzeń, piwo imbirowe.

        

Grzegorz Kalina 

  

Polecamy też artykuł "Imbir na raka"

Czytelnia: