NaturalnaMedycyna

Kawa

Prawdopodobnie nazwa "kawa" pochodzi, podobnie jak koniak czy szampan, od nazwy miejsca pochodzenia, czyli etiopskiej prowincji Kaffa. Do Europy kawa dotarła dopiero w XVII w, w czasie inwazji tureckiej. Do Polski trafiła wraz z powrotem spod Wiednia króla Jana III Sobieskiego.

Kawa to przede wszystkim wyjątkowy napój, który zyskał popularność na całym świecie i doczekał się wielu metod serwowania. To, że kawa, a dokładnie zawarta w niej kofeina, dodaje energii nie trzeba nikomu udowadniać (kofeina znalazła się w 2000 r. na opublikowanej przez MKOL liście substancji niedozwolonych). Wyniki najnowszych badań naukowych potwierdzają także liczne, zdrowotne właściwości składników kawy.

Medycyna chińska zaliczała kawę do produktów gorących - yang i polecała ją jako panaceum na poprawę pracy jelit, lek działający moczopędnie, wzmagający koncentrację i stymulujący ducha. Zgodnie z zasadami chińskiej diety wg Pięciu przemian właściwości lecznicze kawy zwielokrotnia dodanie do niej przypraw.

Współczesne badania naukowe potwierdzają, że spożywanie kawy odgrywa ważną rolę w profilaktyce. Jak czytamy w American Journal of Epidemiology naukowcy ze Szkoły Zdrowia Publicznego Johnsa Hopkinsa z Baltimore obserwowali nawyki ponad 12 tys. dorosłych w średnim wieku i odkryli, że u tych, którzy wypijali dziennie 4 - 5 kubków kawy, znacznie maleje ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II, czyli tą, na którą cierpi 90% diabetyków. U ich rówieśników, którzy rzadko spożywali kawę zachorowania były zdecydowanie częstsze. Potwierdzają to także badania lekarzy z Uniwersytetu Harvard w USA. Grupę 42 tysięcy mężczyzn i 84 tysięcy kobiet obserwowano przez 18 lat. Okazało się, iż u mężczyzn, którzy średnio spożywali odpowiednio jedną, cztery lub sześć filiżanek kawy dziennie ryzyko wystąpienia cukrzycy było odpowiednio niższe aż o blisko dziesięć, trzydzieści i pięćdziesiąt procent! U kobiet obniżenie ryzyka wystąpienia cukrzycy o trzydzieści procent było powiązane z piciem powyżej czterech filiżanek kawy dziennie.

Uzasadnienie opisanych wyników nie jest do końca jasne. Jedna z koncepcji głosi, że pewne składniki kawy, takie jak magnez czy kwas chlorogenowy, poprawiają zdolność organizmu do regulowania poziomu cukru we krwi. Niektóre badania sugerują również, że kawa kofeinowa wywołuje długotrwały szczyt metaboliczny, co dawałoby omawiany efekt.

Z kolei badania naukowców z Uniwersytetu w Helsinkach wykazały, że miłośnicy kawy są mniej narażeni na raka wątroby. Wyniki pacjentów śledzono średnio przez ponad 19 lat. Rak wątroby jest zaliczany do najgroźniejszych nowotworów złośliwych i plasuje się w ścisłej czołówce pod względem liczby zgonów z przyczyn nowotworowych. Obecnie za główną jego przyczynę uważa się infekcję wirusem HCV, którym w Polsce jest zakażonych ponad 730 tys. osób. Uzasadnieniem tych wyników może być zawartość substancji eliminujących wolne rodniki tlenowe, których właściwości kancerogenne potwierdza wiele badań.

Zielona (tj. nie palona) kawa zawdzięcza swoją nazwę kolorowi ziaren. Temu rodzajowi kawy brakuje aromatu charakterystycznego dla kawy palonej, ponadto ma cierpki smak. Dlatego wykorzystywana jest jedynie jako składnik suplementów diety wspomagających odchudzanie, a nie napój. Proces palenia, któremu kawa zawdzięcza niebywały aromat i smak, powoduje, że traci ona prawie całkowicie substancję o unikalnym działaniu – kwas chlorogenowy ACG, obecną w zielonej nie palonej kawie. Badania naukowe wykazały, iż kwas chlorogenowy opóźnia przyswajanie cukrów, zapobiega magazynowaniu ich pod postacią tłuszczu i w ten sposób pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów. Zielona kawa pobudza także oczyszczanie i spalanie tłuszczu już obecnego w organizmie (w komórkach tłuszczowych). Stwierdzono, że jest również bogata w antyoksydanty.

Polecamy

Kawa według Pięciu przemian

Na wrzącą wodę (ok. 300 ml) wsypujemy kolejno szczyptę cynamonu, szczyptę mielonego imbiru, dwa goździki, kilka kropli soku cytryny i odrobinkę soli. Zmniejszamy ogień pod garnkiem i wsypujemy dwie czubate łyżki kawy. Gotujemy 3 minuty i cedzimy przez drobne siteczko.

Przeczytaj TUTAJ dlaczego picie kawy jest korzystne przy cukrzycy

 

      

foto: sxc.hu

Czytelnia: