NaturalnaMedycyna

Lubczyk Ogrodowy

Lubczyk ogrodowy (Levisticum officinale) to bylina należąca do rodziny selerowatych o bardzo charakterystycznym zapachu określanym jako "maggi". Lubczyk dzieli tę nazwę z bardzo popularnym, pikantnym sosem, w którym jest on ważnym składnikiem. Jest rośliną wieloletnią i osiąga wysokość 0.5 m do 1.5 m. Surowcem farmaceutycznym są liście i korzeń.

Roślina lecznicza

Korzeń lubczyka ogrodowego był sławnym ludowym lekarstwem dzięki jego właściwościom moczopędnym oraz wiatropędnym. Odwar korzenia lubczyka wykorzystywany jest w przypadku nieżytów dróg moczowych oraz w schorzeniach przebiegających ze zmniejszeniem wydalania moczu. Zioło to leczy też niestrawność, wzdęcia, gazy i kolkę. Przetwory z lubczyka mają działanie bakteriobójcze w przewodzie pokarmowym dzięki czemu wpływa korzystnie na fermentację w jelitach. Stosowany jest również w nieżytach górnych dróg oddechowych jako środek wykrztuśny i przy zapaleniu oskrzeli. Lubczyk ogrodowy pobudza także krwawienia miesiączkowe oraz łagodzi bóle menstruacyjne. W medycynie ludowej stosowany był jako lek zwiększający pobudliwość seksualną.

SKUTKI UBOCZNE I OSTRZEŻENIA

Lubczyk ogrodowy może powodować u niektórych osób fotodermatozę, wysypkę na skórze, która pojawia się po zjedzeniu zioła i następnym wystawieniu ciała na słońce. Lubczyk ogrodowy może pobudzać menstruacje oraz wywołać poronienie jeśli jest spożywany w bardzo dużych ilościach, co jest czasami stosowane w celach medycznych. Kobiety w ciąży oraz cierpiące na zaburzenia menstruacyjne, powinny unikać dużych ilości lubczyka ogrodowego.

Roślina kulinarna

Od dawna był używany jako aromatyczna przyprawa u ludów południowo - europejskich i hodowany w ogrodach starożytnej Grecji i Rzymie. Jego uprawę rozpowszechnili w średniowieczu benedyktyni, którzy uprawiali go w swoich ogrodach. Liście lubczyka ogrodowego są często używane jako przyprawa do potraw, szczególnie do zup, które zawierają ziemniaki, groszek zielony, fasolę oraz soczewicę. Lubczyka ogrodowego używa się do przyprawiania duszonych mięs, chili, placków z kurczakiem, smażonych w oleju warzyw oraz owoców morza. Dodając liście lubczyka ogrodowego do potraw, zawsze należy dokładnie i drobniutko je pokroić, gdyż liście tego zioła są dosyć twarde.

Liście lubczyka ogrodowego można zamrażać. Przed ich zamrożeniem należy sparzyć je gorącą wodą i umieścić w plastikowych torebkach.

Lubczyk ogrodowy był również głównym składnikiem w napojach miłosnych. Przypisywano mu wielką moc. Wg dawnych wierzeń wykopany wraz z nacią 1 października o szóstej rano wielkie i znamienite skutki czyni w małżeństwie, rozterki i niezgody w nim równa. Upięty we włosach lub przyczepiony do sukni ślubnej miał przynosić młodej parze szczęście. Dodany do pierwszej po urodzeniu dziecka kąpieli miał przynieść szczęście w miłości (ale tylko dziewczynkom!).

  

opracowała Anna Polaniecka

Zobacz potrawy z lubczykiem w sekcji Nasze PrzysmakiMuffiny orkiszowe z ziołami

Czytelnia: