NaturalnaMedycyna

Malina

 

Malina jest krzewem owocowym szeroko rozpowszechnionym w strefie klimatu umiarkowanego. Znakomicie nadaje się do uprawy w ogrodach i na plantacjach. Jest mało wymagająca i występuje w wielu odmianach. Jej bliską krewną jest popularna jeżyna, o której własnościach leczniczych znajdujemy wzmianki w starożytnych pismach greckich.

 

 

 

Do celów leczniczych wykorzystywane są zarówno owoce, jak i liście maliny. Owoce zawierają między innymi duże ilości witaminy C i witamin z grupy B, karoteny, kwas salicylowy, pektyny oraz antocyjany o właściwościach antyoksydacyjnych. Są znakomitym środkiem napotnym, obniżającym gorączkę. Od niepamiętnych czasów sok z malin zalecany był dzieciom w zakażeniach dróg oddechowych i w przeziębieniach. Z moich doświadczeń wynika, że dodany do naparu z lipy zapobiega rozwojowi powikłań w infekcjach dróg oddechowych, w dodatku jest smaczny i chętnie piją go nawet małe dzieci. Przetwory z malin w okresie jesienno zimowym są bogatym źródłem witamin i antyoksydantów, co chroni zwłaszcza dzieci przed przeziębieniami i grypą. Szczególnie polecam dodawane do zup mlecznych domowe przeciery z malin. Doświadczeni lekarze mawiają, że sok malinowy koi dolegliwości od pasa w górę, a sok jagodowy od pasa w dół.

Liście maliny obfitują w garbniki, które działają ściągająco i przeciwzapalnie na błonę śluzową jelit. Wykazują również właściwości przeciwbakteryjne w stosunku do bakterii chorobotwórczych w przewodzie pokarmowym. Zawierają też flawonoidy łagodzące kolkę jelitową. Stosuje się przede wszystkim w biegunkach i przewlekłych zaburzeniach jelitowych. Łagodzą także objawy zespołu jelita nadwrażliwego.

Na zakończenie proponuję moją mieszankę przeciwprzeziębieniową

  • Kwiat lipy –50g
  • Kora wierzby – 50g
  • Kwiat wiązówki – 50g
  • Korzeń łopianu-50g
  • Korzeń arcydzięgla- 50g
  • Kwiat bzu czarnego - 50g
  • Kwiat dziewanny – 50g
  • Cynamon w laskach - 100g

Przygotowujemy odwar, dodając do smaku świeży korzeń imbiru, goździki i sok malinowy. Pijemy na ciepło, często i w dużych ilościach – dorośli co najmniej 1litr odwaru na dobę.

dr Bożena Ryczkowska

Czytelnia: