NaturalnaMedycyna

FDA daje zielone światło dla stevii

Amerykańska Agencja do Spraw Żywności i Leków (FDA) zapaliła niedawno długo oczekiwane zielone światło dla naturalnego słodzika produkowanego z liści stevii, który może być stosowany w żywności i napojach. Dokument FDA zatwierdza, co stwierdziły wcześniej badania naukowe, że stevia jest bezpieczna dla wszystkich konsumentów.

 

To otwarcie bram dla nowego produktu, który od lat jest spożywany w wielu krajach świata, jednak do tej pory w USA skutecznie blokowany przez administrację. FDA stwierdziła, że nie ma żadnych zastrzeżeń do produktu w stężeniu 95 procent lub powyżej. Oznacza to zaklasyfikowanie stevii jako GRAS (ang. Generally Recognized As Safe - ogólnie uznane za bezpieczne). Umożliwi to legalną produkcję czystego słodzika, jako dodatku do produktów spożywczych i napojów a nie tylko jako suplementu diety. Zwyczajowo słodzik ten jako wyciąg z liści stevii funkcjonuje pod nazwą „rebiana”.

 

Dwóch wnioskodawców – firmy Merisant oraz Cargill, poinformowały, że FDA uznała, iż naturalna, posiadająca zero kalorii słodząca stevia uzyskała FDA GRAS, ponieważ przedłożone dowody wskazują, że jest bezpieczna do stosowania w żywności. Obie firmy potwierdziły, że nie otrzymały urzędowego zgłoszenia sprzeciwu z FDA.

 

W ciągu kilku godzin potentaci branży napojów Coca-Cola i PepsiCo ogłosiły, że pierwsze napoje słodzone słodzikiem rebiana wkrótce ukażą się na sklepowych półkach w USA. Coca-Cola współpracuje z Cargill w celu rozwijania ich marki Truvia. Z kolei PepsiCo, we współpracy z firmą Merisant, stworzyła słodzik pod marką PureVia.

 

USA jest kluczowym rynkiem dla naturalnych słodzików „zero kalorii”, które mogą być wykorzystywane jako uzupełnienie lub zamiennik cukru oraz syntetycznych substancji słodzących.

 

Czym jest stevia

Stevia jest krzewem z rodziny chryzantem, pochodzi z północno-wschodniej części Paragwaju. Roślina jest uprawiana, zbierana i wykorzystywana w Ameryce Południowej jako substancja słodząca w żywności i napojów dla ponad 200 lat. Jako pierwsi Stevię stosowali Indianie z plemienia Guarani żyjący na obszarze Paragwaju. Dzisiaj 80 procent światowych zasobów stevii rośnie w Chinach.

 

W 1931 roku, dwóch francuskich chemików, specjalistów od żywności wyodrębniło substancje, które nadają stevii jej słodki smak. Obecnie większość światowej produkcji stevii jest przeznaczona na produkcję słodzika.

 

Kilka faktów

  • słodzik, który pochodzi z liści z stevia jest naturalny, ma zero kalorii
  • w Japonii rynek dla stevii rośnie już od ponad dwóch lat – aktualnie stanowi ok. 40 procent
  • do niedawna stosunkowo nieznana w USA i Europie stevia jest stosowana w krajach, takich jak Japonia, Korea, Tajwan, Tajlandia, Malezja, Paragwaj, Brazylia i Urugwaj
  • stevia lub substancje pochodzące z stevia, są wykorzystywane w produktach w tym do napojów, deserów, sosów, jogurt, konserwowania żywności i pieczywa
  • warunki uprawy stevii są pod względem rodzaju gleby i klimatu zbliżone do wymagań tytoniu

fot: paraguaysugarleaf.com

Z ostatniej chwili...: