NaturalnaMedycyna

O kompotach

kompotyBadania epidemiologiczne Światowej Organizacji Zdrowia wykazały jednoznacznie, że w skali społeczeństw, sposób żywienia jest najważniejszym czynnikiem, który decyduje o naszym zdrowiu.

Żywienie podstawą zdrowia

Wyciągając wnioski z tych statystyk spróbowałam, zmienić sposób żywienia w mojej małej rodzinie. Nie była to żadna dramatyczna rewolucja żywieniowa. Posługując się głosem zdrowego rozsądku, wyrzuciłam z jadłospisu wszystkie produkty zawierające konserwanty chemiczne, warzywa gotowałam na parze zamiast w wodzie, wprowadziłam do jadłospisu kasze, zwłaszcza kaszę jaglaną, jasny chleb zastąpiłam ciemnym, a podstawą ciepłych posiłków uczyniłam zupy, ponadto gotowe soki zastąpiłam gotowanymi przeze mnie kompotami.

Nie uwierzycie, jak zaskakująco dobry był efekt. Mój trzyletni synek już po dwóch tygodniach nabrał apetytu, poprawiła się jego zdolność koncentracji, a wędrujący po ciele wyprysk alergiczny zniknął, jak się późnej okazało, bezpowrotnie.

Doświadczenie to utwierdziło mnie w słuszności twierdzenia, że zdrowa dieta nie tylko zapobiega, ale również leczy i w każdym systemie medycyny naturalnej stanowi fundament postępowania terapeutycznego.

Kompoty

Jeszcze za czasów mojego dzieciństwa, a nie jestem kobietą leciwą, kompoty były najbardziej ulubionym przez wszystkie dzieci napojem. Dzisiaj kompot trafił do lamusa zastąpiony przez rozmaite „kartonikowe” soki i oranżady. Ogromna szkoda, gdyż kompot jest niczym innym jak odwarem z owoców i uznać go można za lek roślinny. Gotowe soki owocowe, sporządzane głównie z koncentratów i zawierające środki hamujące fermentację, na pewno na takie miano nie zasługują.

Nie dajmy się zwieść reklamom. Dla naszych maluchów przyrządzony w domu kompot jest nieporównywalnie bardziej wartościowy niż soczki lansowane w reklamach. W dodatku do kompotu można dodawać zioła i przyprawy, które nie tylko zmieniają jego smak, ale także podnoszą własności lecznicze. Przyrządzony w taki sposób lek roślinny jest smaczny, co szczególnie jest ważne przy podawaniu go dzieciom.

Lecznicze działanie wybranych składników kompotów przedstawione zostało poniżej

Mięta

Wychładza i chroni przed udarem cieplnym, szczególnie polecana podczas upalnych dni. Ponadto działa żółciopędnie, reguluje wypróżnienia, chroni przed zakażeniami przewodu pokarmowego.

Dzika róża, aronia

Zawierają bardzo dużo witaminy C i innych naturalnych antyoksydantów. Zalecane we wszystkich stanach rekonwalescencji oraz w chorobach przewlekłych i przewlekle nawracających.

Imbir, cynamon, goździki

Rozgrzewają, zaleca się je przede wszystkim w okresie jesienno- zimowym. Chronią przed skutkami wyziębienia.

Maliny, dziewanna, lipa

Działają przeciwwirusowo i przeciwzapalnie, zalecane w infekcjach, zwłaszcza w wirusowych zakażeniach górnych dróg oddechowych. Można je łączyć z imbirem, cynamonem i goździkami.

Jagody

Regulują trawienie i wypróżnienia. Poleca się je szczególnie po leczeniu antybiotykami oraz we wszystkich stanach rekonwalescencji z osłabieniem i zaburzeniami trawienia.

 

Bożena Ryczkowska

 fot.sxc.hu

Czytelnia: