NaturalnaMedycyna

Mango może hamować wzrost niektórych nowotworów

Związki zawarte w mango mogą hamować wzrost raka piersi i raka okrężnicy - wynika z najnowszych badań amerykańskich, o których informuje serwis internetowy EurekAlert.

Mango to wiecznie zielone drzewo pochodzące z Indii. Choć jego owoce są obecnie chętnie spożywane w wielu regionach świata, to ciągle niewiele wiadomo na temat ich własności zdrowotnych.

 

 

Według dr Susanne Talcott z Texas AgriLife Research, która razem z mężem prowadziła najnowsze badania, mango nie umywa się do jagód czy granatów pod względem zawartości przeciwutleniaczy. A są to związki, którym przypisuje się zdolność łagodzenia stanów zapalnych w organizmie oraz przeciwdziałanie nowotworom.


Mimo wszystko, małżeństwo postanowiło sprawdzić wpływ wyciągu z tego owocu na komórki różnych nowotworów. Testowany wyciąg zawierał polifenole, czyli roślinne związki o właściwościach przeciwutleniających. Były to zwłaszcza gallotaniny, substancje o gorzkawym smaku i działaniu wysuszającym, które występują w dużych ilościach w pestkach winogron, czerwonym winie oraz w herbacie.
 

Doświadczenia prowadzono na hodowlach komórek raka jelita grubego, raka piersi, płuc, białaczki oraz raka prostaty.

Okazało się, że wyciąg z mango najskuteczniej hamował wzrost komórek raka piersi i okrężnicy, natomiast w przypadku pozostałych nowotworów efekty były słabsze.

 

"Zaobserwowaliśmy, że nie wszystkie komórki nowotworowe były w takim samym stopniu wrażliwe na polifenole z mango" - komentuje dr Talcott. Jednakże, w komórkach raka piersi oraz raka jelita grubego związki te skutecznie pobudzały apoptozę, tj. proces zaprogramowanej samobójczej śmierci, za pośrednictwem którego organizm pozbywa się chorych i niebezpiecznych komórek.

 

Co ważne, w testowanych stężeniach wyciąg z owocu nie szkodził zdrowym komórkom jelita, hodowanym razem z nowotworowymi.

 

"Mango ma ok. 4 do 5 razy mniejsze własności przeciwutleniające niż winogrona, a mimo to ciągle utrzymuje całkiem dobre własności przeciwnowotworowe" - podkreśla dr Talcott. Dlatego dobrze jest pomyśleć o włączeniu mango do swojej diety, dodaje.

 

Badaczka i jej mąż liczą, że w bliskiej przyszłości uda im się przeprowadzić małe kliniczne badania na pacjentach, którzy mają nasilone stany zapalne w jelitach, co zwiększa ryzyko rozwoju raka. Jeśli uda się wykazać, że wyciąg z mango ma jakiekolwiek właściwości przeciwnowotworowe, to można będzie rozpocząć szerzej zakrojone badania w tym kierunku, podsumowuje dr Talcott.

  

Źródło PAP
fot:sxc.hu

 

Z ostatniej chwili...: