NaturalnaMedycyna

Keczup domowej roboty

Nic nie zastąpi produktów domowej roboty, a już z pewnością zrobienie keczupu jest jak zdrowe tak i przyjemne! Domowy keczup jest pozbawiony barwników oraz konserwantów, może być smaczną alternatywą dla produktów sklepowych, często robionych z wątpliwej jakości warzyw i pełnych podejrzanych chemicznych dodatków.

Składniki:
2kg pomidorów
50dag jabłek
50 dag włoszczyzny w paski
25 dag cebuli
25 dag czerwonej papryki
25 dag cukru
0,1l octu 10%
1dag mielonego pieprzu
2 liście laurowe
3 goździki
2 łyżki soli
3 łyżki musztardy
 
Przygotowanie:
Najpierw przygotuj warzywa i owoce, których użyjesz do wyprodukowania tego keczupu. Pomidory koniecznie sparz i nożem zdejmij z nich skórki. Jabłka również obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i skrój na małe kawałki. Podobnie postąp z reszta jarzyn – pokrój je na drobno. Wszystkie razem ugotuj do miękkości, a następnie odcedź i starannie zmiksuj, by powstała jednolita masa. Ponownie postaw na ogniu tym razem dodając cukier, ocet, pieprz, liście laurowe, goździki, sól i musztardę. Gotuj na małym ogniu i mieszaj, by nie spalić przecieru. Podgrzewaj, aż keczup się odpowiednio zagęści. Wtedy będzie już gotowy. Wystarczy przełożyć go do wyparzonych słoiczków i ustawić je do góry dnem. Można je też, dla większej pewności, pasteryzować. W tym celu obgotowuj słoiki we wrzącej wodzie przez 15 minut.
I gotowe!
Smacznego!
 

 

Czytelnia: