NaturalnaMedycyna

Kotleciki gryczane z czerwonym sosem

Składniki:

2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej

1 cebula 2 łyżki zielonej pietruszki

½ szklanki ugotowanej pszenicy

1 jajko

4 łyzki uprażonych płatków owsianych

Sól, pieprz, estragon ( lub inne ulubione przyprawy)

Przygotowanie:

Składniki zemleć lub zmiksować. Uformować kotleciki. Smażyć na rozgrzanej patelni, dodając w trakcie smażenia olej.

 

Sos czerwony

Składniki:

1 cebula

1-2 jabłka

4 śliwki suszone

1 ½ szklanki soku pomidorowego

1 ząbek czosnku

Sól, pieprz, rozmaryn lub majeranek

Przygotowanie:

Cebulę pokrojoną w kostkę smażyć na oleju, dodać starte na tarce jabłko i suszone śliwki pokrojone w paski, przyprawy. Zalać sosem pomidorowym i dusić ok. 10 minut

przepis dietetyk Anny Kłosińskiej 

Czytelnia: