NaturalnaMedycyna

Kotleciki z fasoli

Składniki:

fasola - 100 g, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, przyprawy (kminek, kolendra, papryka ostra, imbir, 1 łyżka mąki, 2 łyżki bułki tartej, 2 jaja

Przygotowanie:

Fasolę zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Odlać wodę, zalać ponownie - teraz wodą zimną i czekać znów kilkadziesiąt minut. Następnie gotować do miękkości dodając tylko kminek. Na oliwie szklić cebulkę, czosnek i odstawić. Gdy ostygnie dodać do fasoli razem z przyprawami i dokładnie zmiksować. Do pasty fasolowej dodać bułkę, mąkę oraz jajko. Wymieszać i formować płaskie, okrągłe kotleciki. Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na oliwie na złoty kolor, podawać z zielonymi sałatami i sosem salsa.

Czytelnia: