NaturalnaMedycyna

Kotlety z kaszy jaglanej z sosem koperkowym

Składniki:

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

1/2 szklanki płatków owsianych podpieczonych w piecu

½ szklanki podsmażonej cebuli

1 jajko

2 ząbki czosnku

Ewentualnie 1 łyżeczka sosu sojowego

Szczypta oregano, pieprzu ziołowego

1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksować. Uformować kotleciki, obtoczyć w bułce i smażyć na rozgrzanej patelni.

 

Sos koperkowy:

1/2 l mleka

1 łyżka masła,

1 łyżka oliwy

2 łyżki maki pszennej razowej

Pęczek koperku

Sok z ½ cytryny

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Na rozgrzaną, posypaną szczyptą soli patelnię wsypać mąkę i ½ pęczka posiekanego kopru. Mieszając, aby żaden ze składników nie zbrązowiał, dodać tłuszcz. Zalać mlekiem, dodać przyprawy, sok z cytryny, drobno posiekany koper, zagotować.

przepis dietetyk Anny Kłosińskiej 

Czytelnia: