NaturalnaMedycyna

Muffiny orkiszowe z ziołami

O muffinach napisano już chyba wszystko. Dodam tylko od siebie, że dozwolone są wszelkie wariacje z zachowaniem dwóch reguł: podział na suche i mokre składniki, oraz wymieszanie suchych z mokrymi tak, aby się połączyły, ale bez dokładnego miksowania. Poniższy przepis stworzyłam sama.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki razowej orkiszowej · po łyżeczce sody i proszku do pieczenia
  • 2,5 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru lub fruktozy
  • po łyżeczce następujących ziół: bazylia, oregano, rozmaryn, tymianek, lubczyk,
  • kminek
  • łyżeczka sproszkowanego czosnku 
  • suszone pomidory w dowolnej ilości (najlepiej nie z zalewy)
  • 2 jajka
  • 400 ml kefiru 
  • 50 ml oliwy z oliwek

W osobnych miskach wymieszaj ze sobą mokre i suche składniki. Następnie połącz wszystko ze sobą i wymieszaj. Na wierzch możesz posypać czerwoną słodką papryką, ziołami lub startym serem. Nakładaj do foremek do 2/3 wysokości i piecz około 30 minut w 180 stopniach.

Anna Polaniecka

Czytelnia: