NaturalnaMedycyna

Naleśniki ze szpinakiem

Składniki dla 4 osób

Na naleśniki weź: po 1 szklance mleka i wody (mineralnej), 2 jajka, 250g mąki, szczyptę soli i cukru. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 20 minut.

Na farsz weź: 750g świeżego szpinaku, 1 łyżkę gruboziarnistej soli, 1 łyżkę masła, 4 ząbki czosnku, 300g serka naturalnego, 3 łyżki startego parmezanu, do smaku sól, gałka muszkatołowa, pieprz i szczypta cukru. Do zimnej wody wsypujemy łyżkę gruboziarnistej soli, wrzucamy szpinak i moczymy przez 10 minut. Szpinak czyścimy i odrywamy grubsze łodyżki. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojony w cienkie plasterki czosnek i wilgotny szpinak. Dusimy przez 10 minut ciągle mieszając. (Nie przykrywamy). Szpinak odcedzamy (sos zostawiamy) i kroimy. W misce mieszamy serek z parmezanem, dodajemy szpinak i przyprawy.

Smażymy naleśniki, ciepłe smarujemy farszem i zwijamy w ruloniki lub składamy w ćwiartki.


Na beszamel weź: 2 łyżki masła, około 5 łyżek mąki, sos ze szpinaku, sól i gałka muszkatołowa. W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło i dodajemy po łyżce mąki ciągle mieszając. Kiedy masło nie będzie chciało wchłonąć więcej mąki dodajemy powoli sos szpinakowy i mieszamy (można dodać trochę mleka). Przyprawiamy do smaku. Beszamel powinien mieć konsystencję gęstej śmietany .

Naleśniki układamy w żaroodpornym naczyniu, polewamy beszamelem i zapiekamy 20 minut w piekarniku 180C.

SMACZNEGO!

Czytelnia: