NaturalnaMedycyna

Pasta al Pesto

Składniki

2 szklanki świeżych liści bazylii

3 ząbki czosnku, obrane i rozgniecione

2 łyżki orzeszków z sosny (piniowych) lub orzechów włoskich

1/2 szklanki oliwy z oliwek

1/2 szklanki świeżo startego sera Parmezan

świeży, zmielony pieprz czarny do smaku

sól

makaron spaghetti lub fettuccine

Gotujemy wodę na makaron. Wrzątek solimy i wrzucamy makaron. Teraz przygotujemy Pesto. W moździerzu lub blenderze łączymy składniki: umytą i osuszoną bazylię, parmezan, orzeszki, czosnek i sól. Następnie poo trochu dodajemy oliwę. Sos będzie gotowy, gdy będzie lekko płynny (gęstość zmrożonej oliwy). Otrzymany sos mieszamy z ugotowanym al dente makaronem.

  

Anna Polaniecka

Czytelnia: