NaturalnaMedycyna

Przekąska z kaszy jaglanej

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej

1 łyżka masła

1 pęczek koperku

100g świeżo startego parmezanu

15 czarnych oliwek

6 suszonych pomidorów

50g orzechów włoskich

100g świeżego Pesto

Sól, pieprz

Kaszę płuczemy i wrzucamy do gorącej wody (2 szklanki), podczas gotowania kilkakrotnie mieszamy. Pod koniec dodajemy masło i sól. Do miękkiej i lekko przestudzonej kaszy wsypujemy parmezan, posiekany koperek, 3 pokrojone w cienkie paseczki pomidory i pokrojone, delikatnie podprażone orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy. Całość przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia, rozsmarowujemy na placek nie grubszy niż 1,5 cm. Gdy wystygnie wkładamy do lodówki, a następnie kroimy w trójkąty lub możemy użyć foremek do ciasteczek. Każdy kawałek kaszy pokrywamy Pesto, układamy paseczki pomidorów i połówki oliwek.

   

Anna Polaniecka

 

Czytelnia: