NaturalnaMedycyna

Syrop z kwiatów mniszka

Najważniejsze jest, aby kwiaty mniszka zbierać w odpowiednich miejscach. Musimy mieć pewność, że nie są one zanieczyszczone przez kurz, spaliny i inne szkodliwe toksyny.

Przepis

około 200 kwiatów mniszka rozłożyć na białym papierze aby wyszły z nich robaczki, po czym zalać 1/2 l zimnej wody, zagotować i pozostawić na całą noc.

Rano przecedzić przez płótno, lekko wygniatając.

Dodać 1/2 kg cukru i 1-2 łyżki soku z cytryny. Gotować bez przykrycia, by uzyskać konsystencję syropu, który nie może być ani zbyt gęsty (bo może skrystalizować się), ani zbyt rzadki (bo może sfermentować).

Syrop z mniszka - o pięknym bursztynowym kolorze i lekko kwaskowatym smaku - można tak jak miód spożywać z chlebem, stosować do wypieku pierników i do sporządzania napojów orzeźwiających.

 

Czytelnia: