NaturalnaMedycyna

Szarlotka z kożuszkiem

Składniki

100 gram masła (min 72% tłuszczu)

25 dkg cukru pudru

starta skórka z 1 cytryny

2 jaja 25 dkg mąki

2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

6-7 łyżek mleka

6 jabłek Alwa lub szara reneta

1 cukier waniliowy

   

Masło utrzeć z cukrem, dodać skórkę, jajka i przesianą mąkę z proszkiem oraz mleko. Ciasto powinno być dość gęste. Ciasto wyłożyć do blachy wyłożonej papierem, ułożyć pokrojone i obrane w ósemki jabłka. Posypać cukrem waniliowym. Piec ok. 25 min w tem. 180 C.

   

Zrobić masę: 3 żółtka ubić z 8 dkg cukru, dodać 125 g (1/8 l) śmietany 18%, dodać ubite białko i łyżkę wódki. Masę wyłożyć na ciasto.

    

Piec jeszcze ok. 20 minut.

    

Anna Polaniecka

 

Czytelnia: