NaturalnaMedycyna

Czerwona herbata

Herbatę pijemy dla jej wspaniałego smaku i niepowtarzalnego aromatu, a także, aby się rozgrzać i poprawić nastrój. Nie zawsze zdajemy sobie sprawy z tego, że w filiżance znajduje się jeden z bardziej wszechstronnych leków.

Do niedawna lecznicze właściwości herbaty odczuwaliśmy intuicyjnie, dzisiaj zostały one udowodnione naukowo. Są one ukryte w najważniejszych składnikach herbaty: garbnikach, kofeinie, polifenolach, cukrach, związkach białka, celulozie, kwasach organicznych, enzymach, pektynach, olejkach eterycznych oraz witaminach A B1, B2, C, PP oraz K.

 

Napar z herbaty wspomaga leczenie niemal wszystkich chorób, zapobiega miażdżycy, nadciśnieniu tętniczemu, chorobie wieńcowej i nowotworom. Pomocny jest też w schorzeniach naczyniowych i oddechowych, w reumatyzmie i przy bólach stawów. Korzystnie wpływa na pracę mózgu, ułatwiając koncentrację i zmniejszając uczucie zmęczenia. Napar z herbaty jest zalecany jako regulator czynności układu trawiennego.

 

Do niedawna znaliśmy smak i dobroczynne działanie tylko herbat czarnych oraz zielonych. Obecnie możemy korzystać ze wspaniałych właściwości herbat czerwonych m.in. południowo-afrykańskiej Rotbusch (czerwony krzew) i Rooibos-Tee, które pomagają przy alergiach, problemach skórnych, dolegliwościach żołądkowo-jelitowych oraz chińskiej Pu-Erh-Tee, która m.in. obniża poziom cholesterolu, wzmacnia system obronny organizmu, pomaga w stanach depresji.

 

Królowa herbat

Pu-erh to herbata czerwona częściowo fermentowana, w odróżnieniu od herbaty czarnej- fermentowanej i zielonej - niefermentowanej. Zyskuje swój niepowtarzalny smak, charakterystyczny aromat oraz lecznicze właściwości dzięki specjalnemu procesowi produkcji, stosowanemu w Chinach od blisko dwóch tysięcy lat. Pu-erh musi leżakować w odpowiednich warunkach, a jej proces produkcji nie może zostać skrócony, gdyż w okresie dojrzewania liści powstają w nich charakterystyczne flawonoidy oraz inne związki biologicznie czynne: garbniki, alkaloidy, aminokwasy, pierwiastki śladowe (wapń, magnez, żelazo, cynk, mangan, miedź, selen) oraz witamina E.

 

Badania prowadzone na uniwersytetach we Freiburgu i Heidelbergu oraz w Paryżu dowiodły, że herbata Pu-Erh: wspomaga pracę wątroby, obniża poziom cholesterolu, oczyszcza organizm, pobudza procesy trawienne, łagodzi skutki spożycia alkoholu, wzmacnia organizm, a także skutecznie walczy z nadwagą,.

 

Pu-Erh okrzyknięto bowiem „mordercą tłuszczu". Osoby z dużą nadwagą, które piły regularnie od 3 do 5 filiżanek dziennie herbaty Pu-erh, tracą w ciągu miesiąca 3,2-10,8 kg wagi bez stosowania specjalnej diety, co potwierdziły badania prowadzone przez lekarzy w Chinach i Francji. Co ciekawe, utrata wagi następowała przy normalnym sposobie odżywiania i spadek wagi się długo utrzymywał.

 

W odróżnieniu od herbaty zielonej, którą najlepiej pić na czczo, Pu-erh pije się po jedzeniu. Nie należy jej słodzić, gdyż cukier neutralizuje większość jej zdrowotnych właściwości. Aby czerwona herbata oddała nam to, co w niej najlepsze, najlepiej zaparzać ją klasycznie. Na jedną filiżankę używa się niepełnej łyżeczki liści Pu-Erh, zalewa wrzątkiem i pozostawia na 3-5 minut. Można dwa- lub trzykrotnie zaparzać te same liście. Specjaliści zalecają picie 3-5 filiżanek czerwonej dziennie.


Julia Weiss


fot:sxc.hu

Czytelnia: