NaturalnaMedycyna

Nektar różany - dlaczego warto pić codziennie ?

Niezbędna do przebiegu licznych procesów w organizmie, jak również mająca charakter leczniczy witamina C powinna być przyjmowana w dużych ilościach. Najlepszym jej źródłem są owoce róży, a najlepszym elementem codziennej diety – nektar różany.

Zawiera on obok witaminy C szereg innych substancji niezbędnych dla zdrowia i wzmacniających działanie samej witaminy. Z rozpoznanych dotąd substancji występują w nim na pewno: zespół karotenoidów (w tym likopen, prowitamina A), oraz bioflawonoidów. Dzięki temu po pierwsze kwas askorbinowy jest w pełni wchłaniany, po drugie organizm korzysta ze wszystkich dobroczynnych funkcji chroniących się nawzajem i wzmacniających substancji.


Bioflawonoidy (związki flawonowe) są to charakterystyczne dla roślin związki fenolowe, barwniki roślin, żółte i pomarańczowe oraz czerwone i granatowe, rozpuszczalne w wodzie. Przeniesione do organizmu człowieka mogą pełnić podobną rolę jak witaminy. Podnoszą one znacznie przyswajalność witaminy C. Uszczelniają i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych oraz ich przepuszczalność, przez co zapobiegają krwawieniom, wybroczynom, regulują ciśnienie, rozkurczają mięśnie gładkie naczyń krwionośnych i przewodów żółciowych, są pomocne w leczeniu miażdżycy, poprawiają przepływ krwi w naczyniach wieńcowych i obniżają ciśnienie, działają przeciwalergicznie, przeciwgrzybicznie, przeciwnowotworowo i przeciwrzodowo.


Codzienne picie nektaru różanego skutecznie przyczyni się:

  • do ochrony przed miażdżycą. Niedobór witaminy C w organizmie wpływa na podwyższenie poziomu złego cholesterolu i odkładanie złogów na ścianach tętnic, co zwiększa ryzyko choroby wieńcowej. Natomiast zwiększone spożycie witaminy C podwyższa poziom „dobrego” cholesterolu HDL, który usuwa nadmiar „złego” cholesterolu LDL, zmniejsza jego nadmierną produkcję i pomaga w emulgowaniu go przez żółć. Dzięki temu zmniejsza się ilość niepotrzebnych złogów miażdżycowych. Dowiedziono, że dzienna dawka 500mg witaminy C może doprowadzić do zredukowania blaszek miażdżycowych w ciągu 2-6 miesięcy. Aby ją uzyskać wystarczy włączyć do codziennej diety butelkę nektaru z owoców róży.
  • do przeciwdziałania nowotworom Witaminę C porównuje się do szczepionki przeciwnowotworowej, wykazano, że osoby dostarczające swojemu organizmowi duże dawki witaminy C są o około 50% mniej narażone na ryzyko zachorowania na nowotwory, niż osoby, które utrzymują poziom minimalny. Dzieje się tak ze względu na silne działanie antyoksydacyjne witaminy C i współwystępujących z nią w naturalnym środowisku substancji. Zespół czynników zawartych w przetworach z owoców róży wyróżnia się bardzo silnym wymiataniem wolnych rodników odpowiedzialnych za degenerację DNA i powstawanie zmian nowotworowych. Witamina C okazuje się niezwykle skuteczna przy zapobieganiu nowotworom płuc, krtani, jamy ustnej, przełyku, żołądka, okrężnicy, odbytnicy, trzustki, pęcherza moczowego, szyjki macicy, śluzówki macicy, sutka oraz złośliwego raka mózgu u dzieci. Dla skutecznej profilaktyki pijemy każdego dnia raz lub dwa razy dziennie co najmniej pół szklanki nektaru/ 180 mg a w stanach zapalnych, infekcjach także leczniczo pół szklanki soku z owoców róży o zawartości 450 mg witaminy C.

Nektar i sok różany są niezwykle skuteczne w działaniu antybakteryjnym, przeciwgrzybicznym i budowaniu odporności organizmu Witamina C ma duży wpływ na proces fagocytozy – pochłanianie drobnoustrojów chorobotwórczych przez białe krwinki (stanowiące podstawową ochronę organizmu). Krwinki odżywione witaminą C działają energicznie. Naturalna witamina C rozpuszczalna w wodzie przenika do komórek, gdzie hamuje rozwój grzybów, bakterii i wirusów, które mogły opanować komórkę i rozpocząć akcję zmiany kodów genetycznych. Witamina C łączy się z wirusem, bakterią lub substancją chemiczną, tworząc nowy związek, który zostanie utleniony przez dalsze ilości witaminy C i wydalony. Komórka rozpada się i obumiera nie pozostawiając aktywnych wirusów, które mogłyby kontynuować niszczycielską działalność.


W odniesieniu do układu immunologicznego
witamina C wspiera funkcjonowanie gruczołów nadnerczy w okresach wytężonego wysiłku, stymuluje produkcję interferonu niezwykle pomocnego podczas leczenia w chorobach nowotworowych, zwiększa produkcję limfocytów w organizmie oraz powoduje wzrost poziomu glutationu. Wysoki poziom witaminy C w organizmie sprzyja tworzeniu maksymalnych zasobów glikogenu w wątrobie i wzmocnieniu jej czynności odtruwających. Ma to wielkie znaczenie we wszelkich infekcjach pasożytniczych (grzyby, bakterie, robaczyce), w zatruciach organizmu toksynami chemicznymi bądź w przypadku wszystkich rodzajów wirusowego zapalenia wątroby.

Duże dawki witaminy C znacznie obniżają poziom we krwi histaminy, wywołującej stany zapalne, alergię, astmę, duszności, zapalenie pęcherza i inne bóle, nieżyt nosa i łzawienie oczu.


Picie nektaru różanego wspomaga przyswajanie innych potrzebnych organizmowi substancji:

Żelazo jest substancją, która odgrywa ważną rolę w powstawaniu czerwonych krwinek i jest istotnym składnikiem barwnika przenoszącego tlen, hemoglobiny. Ma również znaczenie w wytwarzaniu mioglobiny, barwnika, który magazynuje w mięśniach tlen potrzebny do ich pracy. Ponadto jest ważnym składnikiem kilku enzymów i uczestniczy w pobieraniu tlenu przez komórki oraz przemianie glukozy w energię. Niedobór żelaza powoduje dość powszechną chorobę – anemię.

Ponadto kwas askorbinowy ma wpływ na wchłanianie, poziom w organizmie oraz aktywność następujących substancji: witamina B2, witamina B6, wapń, magnez, cynk, kwas foliowy.


Uwaga!
Ponieważ dobroczynne substancje z nektaru i soku różanego są w całości przyswajane i wykorzystywane przez organizm w należy je uzupełniać każdego dnia.


Czy można zastąpić tę błogosławioną funkcję nektaru i soku z róży witaminą syntetyczną – tak ale podając ją dożylnie. Natomiast kwas askorbinowy w tabletkach przyjmowany doustnie po pierwsze szybko się degraduje w przewodzie pokarmowym poprzez utlenianie i redukcję do mało aktywnego kwasu dehydroksyaskorbinowego, po drugie może prowadzić do nieżytów żołądka, uszkodzeń nerek itp.

Zespół witamin, w tym witamina C w soku i nektarze różanym może być przyjmowana w dowolnej nieograniczonej ilości i zostanie wchłonięta nawet w tysiącach miligramów, co jest szczególnie konieczne w stanach chorobowych.


Są dostępne na naszym rynku pełnowartościowe soki i nektary z róży, w pełni naturalne przetwory przygotowane według specjalnej technologii pozwalającej zachować wszystko, co w naturze najcenniejsze. Warto odnaleźć je na półkach sklepów i wprowadzić do codziennej diety. Zwracamy Państwa uwagę na wybór właściwych produktów. Zawsze należy dokładnie przeczytać informację na etykiecie aby przez przypadek nie nabyć produktu, który zawiera mieszaninę innych soków aromatyzowanych jedynie dodatkiem aromatu różanego lub syntetycznej witaminy C. Taki produkt nie jest w pełni wartościowy pod względem zawartości witamin i na pewno nie działa tak doskonale jak produkt w pełni naturalny.
 

Czytelnia: