NaturalnaMedycyna

Sok marchewkowy

Zalecany jest niemowlętom, dzieciom i rekonwalescentom. W naszym klimacie powinien go pić każdy.

Rodzima najlepsza

W naszym klimacie marchew w stanie naturalnym występuje powszechnie głównie na nizinach. Jej dzika odmiana niewiele przypomina dobrze wszystkim znaną marchew jadalną. Ma drobniejszy, biały korzeń i najczęściej niedostrzegana porasta łąki, rowy, przydroża, nasypy kolejowe. Proces udomowiania marchwi rozpoczęli Rzymianie. Jednakże nie znalazła ona u nich większego uznania i upraw zaprzestano. Dopiero w VIII wieku naszej ery, na terenach dzisiejszego Afganistanu, wyhodowano odmianę purpurową, z której następnie po około stu latach w Iranie i Syrii wyselekcjonowano odmianę o korzeniu żółtym. Z niej właśnie w XVII wieku na drodze mutacji powstała powszechnie dziś uprawiana na całym świecie marchew pomarańczowa.

Obecnie marchew należy do grupy warzyw stanowiących filary naszej diety. Biorąc pod uwagę jej niezwykłe właściwości lecznicze uważam ją za niekoronowaną królową jarzyn. Należy jednak pamiętać, że dzięki intensywnemu wzrostowi gromadzi ona w swoim korzeniu nie tylko wielce dobroczynne związki, ale również pochodzące ze środowiska substancje szkodliwe dla człowieka. Na szczęście, w naszym kraju, poza coraz rzadszymi przypadkami nadużywania nawozów sztucznych, marchew uprawia się w warunkach zbliżonych do naturalnych i zasługuje ona na miano leku. Warto, więc kupować wyłącznie rodzime produkty. Importowana marchew jest najczęściej pozbawiona walorów leczniczych, z powodu zbyt intensywnej uprawy i chemicznego zabezpieczana przed zepsuciem podczas przechowywania.

Odżywcze składniki

Korzeń marchwi jest prawdziwym skarbcem nieodzownych dla zdrowia witamin, cukrów, i soli mineralnych. Dzięki nim posiada niezwykle korzystne właściwości antyoksydacyjne. Ostatnio światową karierę zrobiła ekstrahowana z marchwi prowitamina A, czyli beta karoten. Niestety nadużywanie syntetycznych analogów beta karotenu nie jest bezpieczne. Natomiast naturalny beta karoten zawarty w marchwi, występuje w towarzystwie innych związków i jest całkowicie pozbawiony jakichkolwiek niekorzystnych objawów ubocznych.

Sok marchewkowy można pić bez ograniczeń, niezależnie od wieku, czy stanu zdrowia. Badania kliniczne potwierdzają znaczenie beta karotenu w profilaktyce nowotworów i miażdżycy. Jednym z objawów braku prowitaminy A jest także tzw. ślepota nocna (czy kurza ślepota), polegająca na osłabieniu widzenia przy niskim natężeniu światła. Ponadto, marchew obniża poziom cholesterolu we krwi oraz – o czym nie wszyscy wiedzą – poziom cukru. Nie powinno jej, więc zabraknąć w diecie cukrzycowej i w żywieniu osób zagrożonych tą chorobą. Poza tym marchew odmładza, ponieważ uelastycznia i podnosi odporność skóry. Od dawna jest stosowana w zaburzeniach czynności jelit, gdyż nie tylko reguluje perystaltykę i regeneruje uszkodzenia błony śluzowej jelit, ale również działa bakteriobójczo w stosunku do chorobotwórczych bakterii w przewodzie pokarmowym. Dzięki tym właściwościom marchwiankę wykorzystuje się w leczeniu biegunek niemowlęcych. Wśród leczniczych walorów marchwi nie należy pominąć efektu poprawiającego odżywienie i kondycję organizmu. Zaleca się ją także matkom karmiącym, gdyż wzmaga laktację.

Szóstki i zdrowie

Marchew jest warzywem jadalnym o uniwersalnym zastosowaniu. Najczęściej dodajemy ją do zup, dusimy i smażymy. Pamiętajmy, żeby do potraw zawierających marchew zawsze dodać tłuszcz, gdyż beta karoten nie rozpuszcza się w wodzie, ale właśnie w tłuszczach. Tak przyrządzona marchew jest znacznie zdrowsza od modnych obecnie surówek, które są dość ciężkostrawne. Z marchwi możemy również wyciskać sok, który zachowuje wszystkie jej lecznicze właściwości, pod warunkiem, że jest to sok świeży, najlepiej sporządzany samodzielnie w sokowirówce. Można go zastąpić jedynie tzw. jednodniowym sokiem z marchwi, który dostępny jest chyba tylko u nas i rzeczywiście nie zawiera żadnych konserwantów, o czym świadczy 24 godzinny termin jego ważności. Osobiście uważam, że w szkołach zamiast akcji „szklanka mleka” powinniśmy promować akcję „szklanka soku z marchwi”. Jestem przekonana, iż w ten sposób zdecydowanie bardziej poprawiłby się stan zdrowia uczniów.

Proponuję hasło: Soki marchewkowe - szóstki i zdrowie

Maria Wicińska

Czytelnia: