NaturalnaMedycyna

Zalety zdrowotne czekolady Xoçai

W ciągu wieków czekolada zatoczyła koło. Większość nowoczesnych obecnie poglądów uważa świat czekolady za smaczne, ale dość niezdrowe dogadzanie sobie i przeznacza ją do konsumpcji tylko okazjonalnie. Dbający jednak o zdrowie konsumenci są już świadomi, że ciemna czekolada, pozbawiona niektórych niezdrowych składników, zwykle w połączeniu z wyrobami cukierniczymi, posiada imponujące właściwości zdrowotne.


Naukowcy odkrywają na nowo to, co starożytni Mesoamericanie wiedzieli już wieki temu: czekolada może być bardzo dobra dla Ciebie. Będąc uprawianym od ponad dwóch tysięcy lat, dopiero w ostatnich pięciu latach nauka w końcu zaczęła odkrywać rzeczywiste korzyści zdrowotne wynikające z kakao. Już na samym początku badania okazały się szczególnie obiecujące, ponieważ odkryto składniki odżywcze, polifenole i flawonoidy.

Jednak nie wszystkie czekolady są jednakowe. Większość batonów czekoladowych i wszelka czekoladowa żywność powszechnie spotykana w sklepach nie są tym, czego szukasz. Są to zazwyczaj produkty zawierające wysoko rafinowany (biały) cukier, tłuszcz z mleka i uwodornione oleje – składniki, które tak naprawdę niszczą zdrowe i odżywcze substancje zawarte w kakao.

Ważne jest aby pamiętać co sprawia, że czekolada jest zdrowa. Jest to czyste kakao, które pochodzi z ziaren rośliny kakaowca. Badania potwierdzają, że wyroby czekoladowe z najwyższym poziomem polifenoli i procyjanidyny powinny zawierać co najmniej 70 procent czystego kakao w proszku. Oznacza to, że mniejszym złem jest nawet ta czekolada „mleczna”, która zawiera większy procent śmietany lub mleka ale jednocześnie więcej czystego kakao. To będzie dla nas bardziej korzystne. Gorzka jest lepsza!

Również większość słodyczy czekoladowych jest przetwarzanych za pomocą procedury zwanej „Dutching”, która neutralizuje kwaśny smak czekolady i zmienia jej kolor, poprzez dodanie alkalicznych związków chemicznych do proszku kakaowego przed paleniem. Ponadto proces alkalizacji usuwa także z czekolady większość naturalnych polifenoli. Inny sposób powszechnie używany przez cukierników, który może uszkodzić w kakao jego zdrowe składniki odżywcze, jest prażenie! Gdy czekolada jest podgrzewana powyżej 100 stopni Celsjusza, jej związki przeciwutleniające, zostają zniszczone.

Patrząc więc na zdrowy produkt czekoladowy, szukać należy ciemnej czekolady wyprodukowanej o następujących właściwościach, która:

  • nie była alkalizowana,
  • kakao zostało wysuszone i na zimno tłoczone, a nie tłoczone i palone,
  • składa się z co najmniej 70 procent czystego kakao,
  • zawiera masło kakaowe, a nie tłuszcz z mleka lub olejów uwodornionych,
  • zawiera naturalne, o niskiej glikemii substancje słodzące, takie jak surowy wykrystalizowany sok trzciny cukrowej, a nie rafinowany cukier z buraka.


W sprawie zakupu produktu proszę o kontakt : Jacek Roik, roik@roik.pl , tel. 14 / 655 84 49, 19.00- 21.00

Czytelnia: