NaturalnaMedycyna

Prozdrowotne produkty w jadłospisie

Na świecie i w Polsce obserwujemy szybki rozwój prozdrowotnej żywności, która pomaga w zapobieganiu chorobom, głównie cywilizacyjnym, służy uzupełnianiu niedoborów żywieniowych i wzmacnianiu zdrowia - mówi doc. Irena Celejowa z Warszawskiej Szkoły Zdrowia - stowarzyszenia popularyzującego wiedzę o zdrowiu i zdrowym stylu życia.

 

 

Probiotyczne produkty mleczne, koncentraty napojów i deserów oraz produkty zbożowe wpływają korzystnie na przemianę materii czy system odpornościowy. "Szczególnie poszukiwane przez konsumentów jest pieczywo z naturalnymi dodatkami - np. chleb na miodzie ze śliwkami, z ziarnem słonecznika, z dodatkiem nasion lnu. Jednak aby tego rodzaju żywność spełniała swoje zadanie, jej produkcja musi być rzetelna, zgodna z zatwierdzoną recepturą" - podkreśla Irena Celejowa.

 

Jak wyjaśnia, niezbędna jest nie tylko dokłada informacja na opakowaniu. Potrzebna jest także częsta kontrola tych produktów, które przecież mają służyć zdrowiu, a nie tylko zyskom producentów, którzy uzyskawszy akceptację do produkcji prozdrowotnej żywności w praktyce często tak dalece odchodzą od obowiązującej receptury, że produkt nie jest już wcale prozdrowotny" - dodaje Celejowa.

 

Źródło: PAP - Nauka w Polsce

fot:sxc.hu

Z ostatniej chwili...: