NaturalnaMedycyna

Domowa apteka

Domowa apteka

Truskawka


Słodko-kwaśne, pachnące i czerwone truskawki mają już trzystuletnią historię. Pierwsze sadzonki powstały na początku osiemnastego wieku w wyniku skrzyżowania dwóch pozaeuropejskich odmian poziomek. Poziomka, jest rośliną niezwykle odporną i rozpowszechnioną na niemal wszystkich kontynentach. Występuje obficie w Europie, Azji i obu Amerykach. Jest też nierozerwalnie związana z historią ludzkości.

Czytelnia: 

Glistnik

Ziele glistnika – Herba Chelidonii, podobnie jak i inne części glistnika jaskółczego ziela są niezmiernie cennym i efektywnie działającym surowcem uwzględnianym przez większość farmakopei. Zajmuję się tą rośliną od kilkunastu lat, badając skład chemiczny, właściwości farmakologiczne i toksykologiczne. W każdym etapie badań i przy analizowaniu literatury zagranicznej zawsze mnie zadziwia i składania do dalszych eksperymentów. Glistnik jaskółcze ziele jest łatwy w uprawie. Można go pozyskiwać także z natury.

Czytelnia: 

Nasturcja

Tropaeolum majus – nasturcja jako przyprawa i lek Nasturcja – Tropaeolum majus L. = Nasturtium z rodziny Tropaeolaceae bogata jest w glukozynolaty, czyli organiczne związki siarki, w tym w formie olejku gorczycznego oraz glikozydów siarkowych.

Czytelnia: 

Wierzbownica

Wierzbownica wąskolistna(wierzbówka kiprzyca) – Epilobium angustifolium (Chamaenerion angustifolium) jest byliną z rodziny wiesiołkowatych (Oenotheraceae), występującą na półkuli północnej, także w Polsce. Surowcem wykorzystywanym w lecznictwie są: ziele (Epilobi herba) i korzeń wierzbówki (Epilobi radix).

Czytelnia: 

Jabłko

Jedno jabłko, a tyle witamin…

Jedno jabłko z wieczora i nie trzeba doktora – głosi jedno z popularnych polskich powiedzeń. Jabłko wywołuje z reguły pozytywne skojarzenia i właśnie dlatego bardzo często staje się znakiem rozpoznawczym wielu firm i popularnym gadżetem reklamowym. Najbardziej znany owoc świata (na całym świecie jest ponad 3 mln ha sadów), oprócz tego że jest pyszny, ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Czytelnia: 

Lubczyk Ogrodowy

Lubczyk ogrodowy (Levisticum officinale) to bylina należąca do rodziny selerowatych o bardzo charakterystycznym zapachu określanym jako "maggi". Lubczyk dzieli tę nazwę z bardzo popularnym, pikantnym sosem, w którym jest on ważnym składnikiem. Jest rośliną wieloletnią i osiąga wysokość 0.5 m do 1.5 m. Surowcem farmaceutycznym są liście i korzeń.

Czytelnia: 

Koper ogrodowy

Koper ogrodowy (Anethum graveolens L.) to gatunek należący do rodziny selerowatych. Jest to roślina jednoroczna, sinawozielona, silnie aromatyczna o drobnych potrójnie pierzastych nitkowatych liściach. W lipcu szczyty pędów zakończone są kremowożółtymi baldachami, z których wysypują się ciemnobrązowe nasiona.

Czytelnia: 

Bazylia pospolita

Bazylia pospolita (Ocimum basilicum L.), zwyczajowo zwana też bazylią wonną, jest gatunkiem jednorocznym. Roślina ta ma liście w różnych kolorach. Mogą być one białe, zielone a nawet purpurowe. Na spodniej stronie liści znajdują się gruczoły wytwarzające olejek eteryczny.

Czytelnia: 

Wiesiołek

Olej z wiesiołka ma ogromne znaczenie w metabolizmie człowieka. Skutecznie wspomaga terapię atopowego zapalenia skóry, artretyzmu, jak również neuropatii cukrzycowej, zapobiega wypadaniu włosów, przyśpiesza gojenie ran, wzmacnia układ odpornościowy organizmu, pomaga zwalczać migrenę, a nawet wspiera terapię antyalkoholową.

Czytelnia: 

Gryka

Na światowym rynku zdrowej żywności coraz większe zainteresowanie wzbudza gryka. Grykę uprawiano już przed 4000 laty. Aktualnie największe uprawy tego zboża znajdują się w rejonach podkaukaskich, Chinach i Brazylii. Do Polski ziarno gryki dotarło wraz z najazdem Tatarów i osiedleniem się ich na terenach wschodnich. Dlatego spotykamy inną nazwę gryki - tatarka. W Polsce uprawa gryki jest najbardziej rozpowszechniona w rejonie południowo – wschodnim (okolice Janowa Lubelskiego).

Czytelnia: 

Strony