NaturalnaMedycyna

Nasze przysmaki

Nasze przysmaki

Keczup domowej roboty

Nic nie zastąpi produktów domowej roboty, a już z pewnością zrobienie keczupu jest jak zdrowe tak i przyjemne! Domowy keczup jest pozbawiony barwników oraz konserwantów, może być smaczną alternatywą dla produktów sklepowych, często robionych z wątpliwej jakości warzyw i pełnych podejrzanych chemicznych dodatków.

Czytelnia: 

Syrop z kwiatów mniszka

Najważniejsze jest, aby kwiaty mniszka zbierać w odpowiednich miejscach. Musimy mieć pewność, że nie są one zanieczyszczone przez kurz, spaliny i inne szkodliwe toksyny.

Przepis

około 200 kwiatów mniszka rozłożyć na białym papierze aby wyszły z nich robaczki, po czym zalać 1/2 l zimnej wody, zagotować i pozostawić na całą noc.

Czytelnia: 

Szarlotka z kożuszkiem

Składniki

100 gram masła (min 72% tłuszczu)

25 dkg cukru pudru

starta skórka z 1 cytryny

2 jaja 25 dkg mąki

Czytelnia: 

Domowy ocet jabłkowy

Składniki

0,8 kg startych jabłek BIO

1 l wody

4 łyżki cukru trzcinowego BIO

Czytelnia: 

Muffiny orkiszowe z ziołami

O muffinach napisano już chyba wszystko. Dodam tylko od siebie, że dozwolone są wszelkie wariacje z zachowaniem dwóch reguł: podział na suche i mokre składniki, oraz wymieszanie suchych z mokrymi tak, aby się połączyły, ale bez dokładnego miksowania. Poniższy przepis stworzyłam sama.

Czytelnia: 

Wiosenna kapustka

Składniki

1 mała młoda kapusta

2 średnie marchewki

1 cebula

pęczek koperku

½ łyżeczki gorczycy

sól, pieprz ziołowy do smaku

Czytelnia: 

Surówka Bożenki

Składniki

2 pomidory

1 ogórek

½ pęczka koperku

3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18% 

szczypta soli i cukru

Czytelnia: 

Pasta al Pesto

Składniki

2 szklanki świeżych liści bazylii

3 ząbki czosnku, obrane i rozgniecione

2 łyżki orzeszków z sosny (piniowych) lub orzechów włoskich

1/2 szklanki oliwy z oliwek

Czytelnia: 

Przekąska z kaszy jaglanej

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej

1 łyżka masła

1 pęczek koperku

100g świeżo startego parmezanu

Czytelnia: 

Kasza jaglana z jabłkami, gruszkami i imbirem

Składniki: 3 szklanki wody, 3/4 szklanki wypłukanej kaszy jaglanej, 1 słodkie jabłko i 1 gruszka, 2 łyżki wypłukanych rodzynek ,1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego, cienki plasterek korzenia imbiru, cynamon.

Czytelnia: 

Strony