NaturalnaMedycyna

Lecznicza moc ziołowych naparów

filizanka2Ziołolecznictwo jest jedną z najstarszych znanych człowiekowi metod wspomagania organizmu w stanach chorobowych. Napary z ziół i przypraw stosowano w lecznictwie starożytnego Egiptu, Sumeru, Babilonii, Asyrii i Indii. W Chinach stosowanie ziołowych preparatów leczniczych rozpoczęto około 4000 lat p.n.e.

Zioła podzielone były na 3 klasy: książęcą - zioła podtrzymujące życie, a nieszkodliwe dla organizmu, ministerską - zioła zwalczające ciężkie choroby i przywracające siły oraz asystencką - zioła leczące pewne choroby, ale trujące i nie nadające się do stałego użytku.

 

W Europie X/XI wieku mistrzami ziołolecznictwa byli benedyktyni z Salerno. Dziełem ich był Regimen Sanitatis Salernitanorum, zawierający charakterystykę ziół leczniczych i przepisy dotyczące ich stosowania. W XIII-XIV w. powstały w Europie pierwsze apteki, zwane "składami pieprzu" lub "sklepami korzennym", handlujące ziołami leczniczymi, przyprawami i pachnidłami.

 

Pierwszym drukowanym zielnikiem było włoskie Herbarium, wydane w Rzymie. W 1785 r. William Withering naukowo opisał zastosowanie naparstnicy w leczeniu niewydolności serca. W 1805 r. wyodrębniono z opium morfinę, w 1819 r. atropinę, w 1820 r. chininę. W 1830 roku wyizolowano z kory wierzbowej salicynę, prekursor aspiryny. Era lecznictwa roślinnego trwała do lat trzydziestych XX wieku, kiedy w 1935 roku Gerhard Domagk zsyntetyzował sulfonamidy.

 

W ostatnim dziesięcioleciu XX wieku nastąpił zwrot ku naturalnym preparatom leczniczym. Do najchętniej aktualnie kupowanych preparatów ziołowych należą różnego rodzaju gotowe mieszanki do przygotowani naparów. Kwestią otwartą pozostaje pytanie o ich skuteczność.

 

Naukowcy z Katedry Towaroznawstwa i Ładunkoznawstwa Akademii Morskiej w Gdyni przeprowadzili badania herbatek ziołowych. "Typowa herbatka ziołowa składa się z kilku surowców i jest prototypem leku złożonego - wyjaśnia dr hab. Maria Śmiechowska. - W naszych badaniach skoncentrowaliśmy się na porównaniu składu i charakterystyce działania poszczególnych składników ziołowych herbatek odchudzających." Głównymi składnikami takich mieszanek są zioła różnorodnie oddziałujące na układ pokarmowy. "Zastosowane w nich zioła przyspieszają proces trawienia, działają żółciopędnie. Niektóre mają działanie przeczyszczające i moczopędne, co wspomaga proces oczyszczania organizmu - objaśnia dr Joanna Newerli-Guz z katedry. - Dodatek roślin bogatych w kofeinę powoduje przyspieszenie pracy układu krążenia, co może podnosić zdolność organizmu do większego wysiłku fizycznego. W herbatkach tego typu często pojawiają się również składniki poprawiające ich smak i barwę.

 

" Niektóre ze składników mają działanie wielokierunkowe, jak również skojarzone w jednej mieszance działają synergistycznie, tzn. mogą wzmacniać działanie głównego składnika.

 

"Ciekawym spostrzeżeniem był fakt, że większość składników zastosowanych w mieszankach to zioła od wieków stosowane w Polsce w schorzeniach układu pokarmowego. Ich działanie było doskonale znane naszym przodkom. I chociaż wprowadzono składniki egzotyczne, to tradycyjne zdecydowanie dominują." - stwierdziła dr Newerli-Guz. Warto jednak pamiętać, że picie naparów może być tylko elementem wspomagającym walkę ze zbędnymi kilogramami, który nie zastąpi stosowania diety i aktywnego trybu życia, dodają badaczki. 

  

Źródło PAP - Nauka w Polsce


fot: Katarzyna Szymańska

Czytelnia: