NaturalnaMedycyna

Nietolerancja Pokarmowa

Rozumienie złożonego sposobu, w jaki żywność wpływa na nasze życie codzienne, jest dopiero w fazie rozwoju. Diagnozowanie powodu występowania różnych symptomów, który wydaje się być niemożliwy do wyjaśnienia, jest zazwyczaj trudne. Ludziom, którzy zdradzają niektóre z objawów nietolerancji pokarmowej, pracownicy służby zdrowia i media często wmawiają, że ich stan jest wynikiem napięć związanych z niewłaściwym funkcjonowaniem umysłu i leczy się raczej psychologiczne konsekwencje ich choroby, niż właściwe przyczyny. Chcemy więc wspomóc szukanie odpowiedzi na pytania związane z nietolerancjami pokarmowymi i wyjaśnić korzyści związane z przeprowadzeniem testu Food DetectiveTM, jeśli twój organizm zdradza jakiekolwiek objawy, mogące mieć z nimi związek.

Czym dokładnie jest nietolerancja pokarmowa?

Nie powinno się lekceważyć niebezpieczeństwa, jakim jest taka nietolerancja; jeśli nawet nie stwarza ona bezpośredniego zagrożenia dla życia, może znacząco wpłynąć na zdolność do prowadzenia normalnego, zdrowego trybu życia. Przypadki występowania nietolerancji pokarmowej zdarzają się niezwykle często. Szacuje się, że może być nią dotkniętych ok. 45% populacji. Wiele osób często zdradza więcej niż jeden symptom chorobowy. Objawy bywają słabe, a ich powód, czyli żywność, nie zawsze jest właściwie rozpoznany. Chorzy często skarżą się na nieustanny zamęt w głowie, zmęczenie, niepewność i opuchnięcie.

Zasadniczo nietolerancja pokarmowa jest niewłaściwą reakcją twojego organizmu na pewne pokarmy, co samo w sobie może objawiać się na wiele sposobów. Niektórzy będą mieć tylko jeden objaw, jak np. ostre bóle głowy, podczas gdy u innych objawi się to zespołem nadwrażliwych jelit, migrenami, problemami skórnymi czy niedomaganiami układu oddechowego. Nie jest łatwo uświadomić sobie, że twoje pożywienie jest katalizatorem dla występowania pewnych objawów, skoro symptomy nietolerancji pokarmowej mogą wystąpić kilka godzin albo nawet kilka dni później. Zupełnie inaczej niż w przypadku alergii pokarmowej, kiedy objawy często są widoczne natychmiast. Z wypowiedzi wielu pacjentów, po postawieniu diagnozy i pozbyciu się wielu objawów związanych z problemami trawiennymi, wynika, że zdali sobie sprawę, że przez całe życie doświadczali drobnych symptomów, świadczących o nietolerancji pokarmowej.

Alergia pokarmowa to nie to samo co nietolerancja pokarmowa

Obydwa terminy zazwyczaj są mylone. Przy standardowej alergii pokarmowej (jak alergia na orzeszki ziemne albo na skorupiaki) po spożyciu określonego pokarmu występuje zazwyczaj ostra i natychmiastowa reakcja układu immunologicznego. Objawy alergii pokarmowej to kichanie, wysypka, podrażnienie skóry, katar, opuchlizna, zmęczenie, biegunka, wymioty. Objawy występują zazwyczaj w przeciągu kilku minut od spożycia czy wejścia w kontakt z alergenem, choć mogą się pojawić do dwóch godzin. Alergia pokarmowa występuje dość rzadko, bo zostaje stwierdzona tylko u ok. 2.5% populacji. Do najczęstszych alergenów należą orzeszki ziemne, orzechy brazylijskie, migdały, jajka, mleko, ryby i skorupiaki.

Organizm alergika, mający kontakt z substancją uczulającą, wytwarza określone przeciwciała (IgE), które mają zwalczyć alergeny zawarte w pokarmie. Jeśli dana osoba znów spożyje alergizujące pożywienie, wywoła to odpowiedź układu immunologicznego, której efektem jest wydzielanie histaminy i innych substancji. Alergiczne reakcje na pokarm, ze względu na dotkliwość, mogą być zróżnicowane, a niektóre mogą okazać się śmiertelne.

Podsumowanie informacji o alergiach i nietolerancjach pokarmowych

 

Nietolerancja pokarmowa Alergia pokarmowa

Reakcje bywają oddalone w czasie - symptomy mogą pojawić się po kilku dniach

Możesz wykazywać nietolerancje kilku różnych grup pokarmów w tym samym czasie.

Objawy mogą być złożone, od migreny do wzdęć, biegunki, letargu i ogólnego złego samopoczucia.

Reakcje zazwyczaj pojawiają się szybko, po kontakcie z alergenem mogą być oddalone najwyżej 2 godziny. 

Alergia pokarmowa pociąga za sobą reakcję układu immunologicznego i jest odpowiedzią na konkretne pożywienie. 

Jej objawami mogą być kłopoty z oddychaniem, wysypka, obrzęk, katar i wstrząs anafilaktyczny, który może okazać się śmiertelny.

Jeśli występuje u Ciebie jakikolwiek z podanych niżej objawów, możesz cierpieć na nietolerancję pokarmową.

U chorych może się, w tym samym czasie, pojawiać kilka symptomów.

  • Niepokój (ostry lub chroniczny)
  • Artretyzm
  • Astma
  • Zespół deficytu uwagi (AHND)
  • Moczenie mimowolne nocne
  • Wzdęcia
  • Zapalenie oskrzeli
  • Celiakia
  • Zespół przewlekłego zmęczenia (CFS/ME)
  • Zatwardzenia
  • Mukowiscydoza
  • Depresja
  • Biegunki
  • Nieżyt żołądka
  • Bóle głowy
  • Zapalenie jelit
  • Bezsenność
  • Zespół hiperaktywności
  • Zespół jelita nadwrażliwości (IBS)
  • Świąd skóry
  • Zespół złego wchłaniania
  • Migrena
  • Zaburzenia snu
  • Zatrzymywanie wody w organizmie
  • Nadwaga lub niedowaga

Leczenie

Fakt istnienia nietolerancji pokarmowej jest w środowisku medycznym przyjmowany bez zastrzeżeń. W przypadku podejrzenia nietolerancji pokarmowej, rekomendowanym przez lekarzy postępowaniem diagnostycznym i leczniczym, jest prowadzenie kalendarzyka pokarmowego oraz dieta eliminacyjna. W przypadkach utrzymujących się objawów przewlekłych, których prawdopodobną przyczyną są uczulające pokarmy, pacjenci poddawani są długotrwałej diecie eliminacyjnej, o charakterze ślepej próby. Próba taka, wymaga wysokiego poziomu współpracy ze strony pacjenta, a jej dodatkowym ograniczeniem jest to, że zbadanie wszystkich potencjalnie uczulających produktów jest praktycznie niemożliwe.

Proces diagnozowania nietolerancji pokarmowej może zostać znacząco przyspieszony przez zastosowanie testu Food DetectiveTM, opartego na naukowo sprawdzonej, precyzyjnej, immunoenzyosorsbcyjnej metodzie ELISA (ang.enzyme-linked immunosorbent assay), określającej poziomy pokarmowo-specyficznych przeciwciał IgG. Test ten, identyfikuje produkty uczulające osobę badaną i jest używany jako szybka ścieżka określania diety eliminacyjnej, a tym samym znacząco przyspiesza proces diagnozowania nietolerancji pokarmowej.

Obecnie rynek oferuje wiele różnych testów na nietolerancję pokarmową, ważne jest jednak, aby wybrać test akredytowany, którego wartość diagnostyczna została potwierdzona badaniami.

Test Food DetectiveTM został opracowany przez firmę CNS (Cambridge Nutritional Sciences), która jako pierwsza opracowała test na nietolerancję pokarmową oparty na badaniu obecności immunoglobuliny klasy G. Firma CNS ma ponad 25 letnie doświadczenie w testowaniu nietolerancji i alergii pokarmowej, a także jest w czołówce firm prowadzących badania nad nietolerancją pokarmową w Wielkiej Brytanii.

  

Hanna Domańska

  

Kup Test Food DetectiveTM w sklepie internetowym

 

Czytelnia: