NaturalnaMedycyna

Ze świata nauki

Ze świata nauki

Zdrowa czekolada

Jedzenie dużych ilości czekolady może zmniejszyć ryzyko choroby wieńcowej i udaru mózgu nawet o jedną trzecią, ale nadmiar tego przysmaku sprzyja rozwojowi innych chorób.
 

Z ostatniej chwili...: 

Polska może pomóc Japończykom

Z przerażeniem i współczuciem obserwowaliśmy obrazy po trzęsieniu ziemi i tsunami w Japonii. Poważnym problemem staje się też wzrost skażenia izotopami promieniotwórczymi w okolicy Fukushimy. Przyroda poradzi sobie ze skażeniami, co pokazał przykład Czarnobyla, choć strefa buforowa nadal nie nadaje się do zamieszkania. Ale co mogą zrobić ludzie narażeni na niewielkie dawki promieniowania?

Z ostatniej chwili...: 

Papryka dobra na nadciśnienie

Składnik papryki chili obniża ciśnienie krwi, dlatego dieta bogata w tę przyprawę może pomóc w prewencji nadciśnienia - wynika z chińskich badań, opublikowanych na łamach pisma "Cell Metabolism".

Z ostatniej chwili...: 

Akupunktura pomocna w leczeniu "leniwego oka"

Tradycyjna medycyna chińska, polegająca na nakłuwaniu igłami odpowiednich miejsc w ciele, okazuje się pomocna również w leczeniu amblyopii, czyli tzw. choroby "leniwego oka" - informuje agencja Reuters.

Z ostatniej chwili...: 

Naukowcy tłumaczą dlaczego kawa może chronić przed cukrzycą

Kawa obniża ryzyko cukrzycy typu 2 poprzez wpływ na poziom białka neutralizującego aktywność hormonów płciowych - informują naukowcy z USA na łamach pisma "Diabetes".

Z ostatniej chwili...: 

Składnik pomidorów może chronić przed miażdżycą

Składnik pomidorów może zmniejszać ryzyko rozwoju miażdżycy naczyń, gdyż obniża poziom tłuszczów we krwi - wynika z pracy japońskich naukowców, którą publikuje pismo "Molecular Nutrition & Food Research".

Z ostatniej chwili...: 

Mleko chroni przed cukrzycą typu II

Regularne spożywanie produktów mlecznych może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II nawet o 60% - wynika z badań amerykańskich naukowców.

Z ostatniej chwili...: 

Soja może zmniejszyć ryzyko raka płuca

Panowie, którzy rzucili już palenie, mogą rozważyć włączenie do swojej diety produktów sojowych. Zdaniem japońskich naukowców soja może być bowiem jednym z czynników zmniejszających ryzyko raka płuca. O ich wnioskach informuje "American Journal of Clinical Nutrition".
 

Z ostatniej chwili...: 

Mango może hamować wzrost niektórych nowotworów

Związki zawarte w mango mogą hamować wzrost raka piersi i raka okrężnicy - wynika z najnowszych badań amerykańskich, o których informuje serwis internetowy EurekAlert.

Mango to wiecznie zielone drzewo pochodzące z Indii. Choć jego owoce są obecnie chętnie spożywane w wielu regionach świata, to ciągle niewiele wiadomo na temat ich własności zdrowotnych.

 

 

Z ostatniej chwili...: 

Ostrożnie z witaminą E

Bezkrytyczne zażywanie dużych dawek witaminy E lub spożywanie żywności wzbogaconej nią może przynieść więcej szkody niż pożytku - wynika z izraelskich badań. Praca na ten temat ukazała się na łamach czasopisma "Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology", została też omówiona w piśmie "BioFactors".

Z ostatniej chwili...: 

Strony